Výhodné letní cestování vlaky Českých drah

České dráhy připravily pro své zákazníky řadu výhodných letních nabídek. O prázdninách tak je cestování vlakem Českých drah ještě levnější. Navíc jsou pro milovníky cykloturistiky od začátku prázdnin otevřeny nové půjčovny kol ČD v oblíbených turistických oblastech.

SC Pendolino pro každého

O prázdninách je cesta vlaky SC Pendolino ještě výhodnější. V období od 1. července do 31. srpna 2006 poskytují České dráhy akviziční slevu SC Léto na obyčejné a zvláštní jízdné SuperCity. Cena obyčejného jízdného SuperCity a zvláštního jízdného SuperCity (pro děti, důchodce a držitele průkazů ZTP a ZTP/P) na vlaky SC 500, 501, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 510 a 511 se snižuje o 20 %. Slevu obdrží každý cestující automaticky při zakoupení jízdenek na vlaky SC Pendolino ve výdejnách jízdenek, u průvodčího ve vlaku nebo prostřednictvím elektronického obchodu eShop ČD. Jízdné dle nabídky SC Léto obsahuje povinnou rezervaci a veškerý servis odpovídající příslušné třídě vlaků SC Pendolino. Cestující, který využije nabídku SC Léto, tak v období prázdnin zaplatí například za cestu Ostrava – Praha 2. třídou uvedených vlaků SC Pendolino namísto běžných 500 Kč sníženou cenu 400 Kč.

Nabídka SC Léto neplatí ve spojích SC 502 (Ostrava – Praha s odjezdem z Ostravy hl. n. v 5.45) a SC 509 (Praha – Ostrava s odjezdem z Prahy v 15.56).

Nabídka pro mladé cestující

Pro mladé cestující do 26 let je připravena jako každoročně výhodná nabídka Českých drah – Junior pas-léto. Za cenu 100 Kč získají cestující do 26 let po dobu od 21. června do 20. září 2006 slevu minimálně 50 % z obyčejného jízdného na jednotlivé jízdenky, slevu minimálně 27 % na síťové jízdenky, slevu 25 % z mezinárodních jízdenek do 25 zemí Evropy a slevy na další mezinárodní jízdenky. Průkaz junior pas-léto vystaví na počkání v každé osobní pokladně se zařízením pro elektronický výdej jízdenek UNIPOK po předložení osobního dokladu a fotografie formátu 35×40 mm.

SONE+ pro rodinné výlety po Česku i do blízkého příhraničí

Při cestě na výlet o sobotách a nedělích nejen o prázdninách je výhodné využít jízdenku SONE+. Za 160 Kč může celý den společně cestovat až 5 cestujících (2 cestující mohou být starší 18 let), a to libovolně všemi osobními vlaky Českých drah, společnosti VIAMONT, OKD Doprava a Connex Česká železniční. Navíc tato jízdenka platí i v německém, rakouském, polském a slovenském příhraničí. Na jízdenku SONE+ za 160 Kč se tak mohou některou sobotu nebo neděli vydat na výlet například 2 dospělí a 2 děti z České Lípy až do Drážďan. Ve stejný den mohou na stejnou jízdenku cestovat i zpět. A navíc, za 360 Kč platí jízdenka SONE+ i ve spěšných vlacích, rychlících a expresech.

Nové půjčovny kol ČD

České dráhy mají v turisticky atraktivních oblastech po celé ČR zřízeny půjčovny kol. Přímo na nádraží si mohou zájemci vypůjčit kvalitní trekingové kolo a vydat se na cestu. Kolo je možné obvykle vrátit i v jiné stanici než bylo vypůjčeno. Navíc je možné vypůjčené kolo přepravovat zdarma vlakem na vybraných tratích blíže k cíli svého výletu. Půjčovny kol Českých drah jsou nyní otevřeny již v deseti oblastech a další se připravují. Nové půjčovny byly otevřeny v Krušných horách (Chomutov, Most), na Šumavě (Volary, Nová Pec, Horní Planá, Černá v Pošumaví), na Plzeňsku (Plzeň hl.n.), na Slovácku (Luhačovice, Uherské Hradiště) a v Beskydách (nově Jablunkov-Návsí). Od 15. července bude otevřena půjčovna i v Jeseníkách (Jeseník).

Aleš Ondrůj
Tiskové oddělní Českých drah, a. s.