Všechny nově vydávané platební karty ČSOB mají mezinárodní platnost

Platební karty z nabídky ČSOB, bez ohledu na jejich typ a druh, mají nově od letošního března mezinárodní platnost. Možnost použít kteroukoliv platební kartu ČSOB doma i v zahraničí se vztahuje na nově prodané karty, ale současně i na všechny původní „domácí“ karty počínaje okamžikem obnovení jejich platnosti včetně elektronických karet typu Maestro, Visa Electron a karet vydávaných ke Studentskému a Junior kontu.

V praxi to znamená, že po skončení platnosti „domácí“ karty obdrží klient ČSOB automaticky platební kartu shodného typu, ale již s mezinárodní platností. Domácí karty Maestro a Visa Electron jsou nahrazovány mezinárodními kartami bez zvýšení poplatků za jejich vydání.

Zároveň se zaváděním mezinárodní platnosti pro všechny platební karty přistoupila ČSOB ke změně denního limitu pro čerpání prostředků prostřednictvím platební karty na týdenní limit. Pokud se klient s bankou nedohodne jinak podle svých aktuálních potřeb, je týdenní limit nastaven jako trojnásobek původního denního limitu. Tato úprava umožňuje jednorázově čerpat větší částky (např. na nákup spotřební elektroniky, při placení za hotelové ubytování apod.) při zachování standardní úrovně bezpečnosti. Banka přitom nepožaduje, aby klienti – jako dosud – udržovali větší průměrné zůstatky na svých účtech. Původní karty ČSOB s denním limitem zůstávají až do skončení své platnosti beze změny, při jejich automatické obnově je vydána karta s týdenním limitem. Karty pro mládež mají měsíční limit a mohou tak simulovat výplatu kapesného.

K embosovaným platebním kartám nabízí ČSOB pojištění pro cesty do zahraničí, uzavřené s IPB Pojišťovnou. Tato pojišťovna je součástí Skupiny ČSOB a banka v ní drží stoprocentní vlastnický podíl. Základem pojištění k platebním kartám je vždy pojištění léčebných výloh a pojištění odpovědnosti za škody. Základními charakteristikami tohoto pojištění jsou:
neomezená délka pobytu v zahraničí,
pro pojistné krytí pobytu v zahraničí není nutné, aby náklady na cestu byly hrazeny platební kartou,
pojištění je platné pro celý svět.
Cestovní pojištění je k disposici ve dvou kvalitativních úrovních – varianta Standard a Exklusive a každé z nich ještě s možností pojištění i rodinných příslušníků, což představuje další dospělou osobu a dvě děti ve věku do 18 let. Varianta Exklusive je součástí karet typu Business a Gold, a je v ceně karty.

ČSOB vydává od ledna 2002 speciální emisi platebních karet „VISA Olympic Salt Lake 2002“ ve dvou níže prezentovaných provedeních Akrobat a Bob. Tyto karty budou vydávány do doby vyčerpání zásob, zhruba do konce května 2002.

Milan Tománek
výkonný ředitel