Všechny důchody se budou valorizovat

Od ledna roku 2006 se zvýší všechny důchody z českého důchodového pojištění. Tedy řádné i předčasné důchody starobní, plné i částečné invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí důchody. Rozhodla o tom vláda, když letos v září přijala nařízení č. 415/2005 Sb., o zvýšení důchodů v roce 2006.

Základní výměra důchodu, která je jednotná pro všechny důchody, se zvyšuje o 70 Kč, tj. z částky 1 400 Kč na celkem 1 470 Kč. Výjimku tvoří základní výměra důchodů, která je vyplácená v dílčené výši (podle Koordinačních nařízení EU nebo mezinárodních smluv). Procentní výměra důchodu se zvyšuje o 6 %, pokud byl důchod přiznán před 1. 1. 1996 nebo o 4 %, pokud byl důchod přiznán po 31. 12. 1995. Za důchody přiznané před 1. 1. 1996 se považují i pozůstalostní důchody přiznané kdykoliv, pokud byl důchod zemřelého manžela či rodiče přiznán před tímto datem.

Příklad valorizace starobního důchodu:

Pobírá-li občan starobní důchod např. 8 910 Kč, skládá se v současné době výše tohoto důchodu ze základní výměry, která činí 1 400 Kč a z procentní výměry 7 510 korun.

Od lednové splátky důchodu v roce 2006 se zvýší základní výměra o 70 Kč na 1 470 Kč a procentní výměra, jedná-li se o důchod přiznaný po 31. 12. 1995, o 4 %, tj. o 301 Kč (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru). Celkové zvýšení tedy činí 371 Kč. Po valorizaci tak bude občan dostávat starobní důchod ve výši 9 281 Kč měsíčně.

Pokud by se jednalo o důchod přiznaný před 1. 1. 1996, činilo by zvýšení základní výměry rovněž 70 Kč, ale zvýšení procentní výměry by činilo 6 %, tj. 451 Kč.

O zvýšení důchodu není třeba žádat. Úpravu provede ČSSZ stejně jako v předchozích letech automaticky. Všichni poživatelé důchodů obdrží oznámení o zvýšení důchodových dávek. Lidé, kterým je důchod v hotovosti vyplácen Českou poštou, oznámení dostanou současně s výplatou důchodů za leden 2006. Pokud se jedná o bezhotovostní výplatu důchodu na účet klienta, tito lidé dostanou oznámení poštou jako běžnou listovní zásilku. ČSSZ vyplatí v prosincových termínech 2005 důchody 2 612 915 důchodcům, z toho je 1 767 399 výplat realizovaných v hotovosti Českou poštou, 798 413 výplat je poukazováno pojištěncům na účty u peněžních ústavů a 47 103 výplat je zasíláno pojištěncům do ústavů sociální péče.