Volksbanky zintenzivňují spolupráci ve střední a východní Evropě

S cílem zintenzivnit své aktivity v zemích střední a východních Evropy dochází v těchto k dnech k restrukturalizaci bankovní skupiny Volksbank. Francouzská Volksbanken-Gruppe (Banque Fédérale des Banques Populaires, CIBP) a skupina německých družstevních bank DZ Bank/WGZ Bank plánují zvýšit svou majetkovou účast v holdingové společnosti Volksbank International AG (VBI), každá o 24,5 %. Celkem tedy bude prodáno 49 % VBI z podílu vlastněného doposud akciovou společností Österreichische Volksbanken AG (viz. schema).

Volksbank International AG (VBI) disponuje sítí univerzálních obchodních bank s názvem Volksbank, které nabízejí konkurenceschopnou škálu produktů v České republice, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Slovinsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku a Černé Hoře.

Mezi francouzskou skupinou Volksbank (CIBP), rakouskou Österreichische Volksbank AG (ÖVAG), DZ Bank a WGZ Bank dojde k synchronizaci již existující bankovní sítě v nových zemích EU. Výrazně se tak otevřou nové obchodní příležitosti firemní klientele z Rakouska, Německa a Francie na tyto nové trhy.

Své aktivity hodlá posílit Volksbank i v České republice. V současné době banka pracuje na systému intenzivnějšího přístupu ke klientele z oblasti malého a středního podnikání. Strategický potenciál vidí banka také v oblasti retailu. Lze očekávat, že v brzké době budou na českém trhu k dispozici nové služby, které by tento segment měly oslovit, uvedl Oldřich Kračmer, ředitel marketingu Volksbank CZ.

Podstatou intenzivnější spolupráce je transformace VBI v holdingovou a řídící společnost pro„síťové“ banky. Další důležité prvky spočívají ve společném prodeji „all-finance“ produktů prostřednictvím sítě bank v rostoucích zemích střední a východní Evropy.