Volksbank vloni hospodařila se ziskem po zdanění ve výši 94,7 milionů korun – meziroční nárůst o 166 %

V roce 2003 vytvořila Volksbank CZ, a. s., čistý zisk po zdanění 94,7 milionů korun, což představuje nárůst o více než 166 % z loňských 35,6 milionů. Zisk banky před zdaněním pak dosáhl více než 136,1 milionů korun oproti loňským 57,6 milionům, tj. zvýšení o 136 %. Hospodářské výsledky jsou zatím neauditované, sestavené podle českých účetních standardů.

Na výsledek mělo pozitivní vliv zejména zvýšení výnosů: zisk z poplatků a provizí se zvýšil o 35 % na 91,7 milionů a také mírné překročení úrovně čistých úrokových výnosů z roku 2002 a to o 7 % na necelých 389 milionů korun. To je významné především za podmínky přetrvávajícího meziročního poklesu tržních úrokových sazeb ovlivňujícího celý bankovní sektor.

Bilanční suma vzrostla ve srovnání s koncem roku 2002 z 16,2 miliard o více než 17 % na 19 miliard korun a to především díky nárůstu úvěrů.

Objem úvěrů poskytnutých klientům stoupl o 30 % na téměř 16 miliard. Banka se přitom zaměřuje především na financování živnostníků, malých a středních firem a obcí. I přes zvýšenou aktivitu v úvěrování zůstává kvalita úvěrového portfolia výrazně pod průměrem českého bankovního trhu. V průběhu roku 2003 došlo k poklesu podílu klasifikovaných úvěrů banky na 4,37 %, přitom průměr celého bankovního sektoru v České republice činil podle údajů, zveřejněných k 30. září 2003 ČNB, 12,34 %.

O 23 % se zvýšily také vklady klientů – z loňských 7,3 miliard korun na více než 9 miliard.

Meziročně se počet klientů z řad živnostníků a malých a středních firem zvýšil téměř o jednu pětinu.

Vincent Collard
Vedoucí oddělení marketingu