Volksbank podporuje malé a střední podniky

Volksbank CZ dne 21. října 2005 uzavřela smlouvu o vzájemné spolupráci s Regionálním podpůrným zdrojem (RPZ), organizací založenou Zlínským krajem při Projektu na podporu ekonomického rozvoje v kraji. Volksbank CZ se tak bude podílet na financování podnikatelských záměrů malých a středních firem Zlínského kraje. RPZ bude ve spolupráci s Volksbank CZ prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) poskytovat na vybrané projekty bankovní záruku.

Naším cílem je více proniknout do jednotlivých regionů. Partnerstvím v tomto projektu chceme aktivně napomoci rozvoji podnikání ve Zlínském kraji, říká ing. Irena Štěrbová, ředitelka pobočky Volksbank CZ ve Zlíně.

Projekt na podporu ekonomického rozvoje ve Zlínském kraji má za cíl řešit problémy malých a středních firem spojené s financováním jejich podnikatelských aktivit. Bude podporovat takové rozvojové projekty, které by jinak z důvodu nedostatku odpovídajících záruk nemohly být realizovány.

Klienti budou doporučováni z krajských institucí, Okresní hospodářské komory (OHK) a poradenské společnosti JVM – RPIC, s.r.o. Společnost JVM – RPIC, s.r.o. bude zajišťovat všechny procedury spojené s přípravou rozhodnutí RPZ. Pro schvalování strategie a produktů nabízených RPZ je stanovena komise, kterou tvoří pětičlenný úvěrový výbor, jenž bude jednatelům společnosti jednotlivé projekty k poskytnutí podpory doporučovat.

RPZ je společnost s ručením omezeným stoprocentně vlastněná Zlínským krajem. Byla založena za účelem podpory rozvoje podnikatelské činnosti a realizace rozvojových projektů. Služby pro podnikatele RPZ zajišťuje prostřednictvím tzv. externí manažerské organizace, kterou je JVM – RPIC, s.r.o. se sídlem ve Zlíně. Kontrolu fungování RPZ provádí dozorčí rada společnosti.