Volksbank CZ nejlépe splnila všechny podmínky hypotečního kodexu České bankovní asociace

Volksbank CZ ze všech českých bank nejlépe splnila podmínky hypotečního kodexu, který vydala Česká bankovní asociace. Hodnotící zprávu nyní zveřejnilo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Ke Kodexu se přihlásilo dvanáct bank a stavebních spořitelen působících na českém území a osm měsíců od jeho uvedení do praxe je Volksbank CZ ve zprávě hodnocena jako jedna z nejlepších.

Standard ČBA č. 18/2005 „Zásady poskytování předsmluvních informací souvisejících s úvěry na bydlení“ (zkráceně označovaný jako „hypoteční kodex“), který vychází z etického kodexu Evropské bankovní federace (FBE), je přínosem zejména pro klienty. Informace o hypotečních úvěrech připravené na základě Kodexu by měly být srozumitelné a přehledné, a hlavně mít stejný formát, což klientům zjednodušuje porovnávání nabídek jednotlivých bank a stavebních spořitelen.

Volksbank CZ jako jediná obstála ve všech bodech plnění Kodexu. „Pokud by všechny ústavy postupovaly jako zmíněná Volksbank CZ, a.s., přínos Kodexu by byl značně větší,“ uvádí zpráva SOS.

„Pouze třem bankám, mezi nimi i Volksbank, se podařilo připravit v souvislosti s plněním Kodexu dokumenty a informační materiály, které strukturovaně informují klienty v souladu s jeho zněním,“ komentuje zprávu SOS Lucie Kropáčková z oddělení Product Development Volksbank CZ a dodává: „Volksbank také, jak vyplývá z dokumentu, nejlépe splnila podmínky Kodexu týkající se dostupnosti všeobecného informačního materiálu na webu a na pobočkách banky a jeho obsah nezatěžuje klienta zbytečnými a složitými informacemi.“

Nejpodstatnější a současně pro klienta nejpřínosnější součástí Kodexu je formulář s konkrétními informacemi o vlastnostech a nákladech úvěru, tzv. „Evropský standardizovaný informační formulář“. Klient má díky sjednocené struktuře tohoto dokumentu možnost porovnat jednotlivé nabídky bank a stavebních spořitelen a určit, zda pro něj jsou či nejsou výhodné. Z dvanácti zúčastněných byla Volksbank mezi třemi bankami, které dokument tohoto formátu byly schopny klientovi poskytnout.