Vnitřní systémy Komerční banky nebyly narušeny

Praha 23.srpna 2006 - KB důrazně odmítá dnes zveřejněnou informaci o zneužití vnitřních systémů banky.

Vnitřní systémy banky nebyly v žádném případě narušeny. Komerční banka zaznamenala 10 případů klientů, u kterých se objevily pokusy o zneužití jejich osobních počítačů. Banka je se všemi dotčenými klienty v kontaktu a neoprávněně odčerpané prostředky klientům již plně nahradila.

Na vyšetřování případů KB spolupracuje s Policií ČR.

V zájmu zvýšení bezpečnosti internetového bankovnictví KB zavádí nový způsob autorizace aktivních transakcí. Všichni uživatelé internetového bankovnictví mojebanka, kteří používají k podepisování transakcí osobní certifikát v souboru, budou nyní při provádění aktivních operací zadávat i autorizační SMS kód. Jedná se v podstatě o jednorázové heslo, které bude uživateli zasláno prostřednictvím SMS zprávy a bude nutnou součástí autorizace klienta při provádění aktivních operací. Díky těmto novým opatřením budou klienti chráněni proti uvedenému způsobu podvodu.

Pro další posílení bezpečnosti při využívání počítače klienta pro komunikaci s bankou je nutné rovněž dbát na dodržování bezpečnostních pravidel. Základními pravidly jsou např. uchovávání osobního certifikátu na přenosném médiu a bezpečném místě, používání osobního certifikátu v souboru vždy pouze po dobu přihlášení, nastavení vhodných limitů pro jednotlivé transakce v závislosti na konkrétních potřebách klienta a zasílání zpráv (SMS nebo e-mail) s informací o veškerých platbách provedených z účtu nebo platební karty. Více lze nalézt na našich webových stránkách pod odkazem Ochrana citlivých dat nebo na www.mojebanka.cz.

Marie Petrovová
tisková mluvčí KB