Odborná porota vybrala vítěze třetího ročníku soutěže o stipendia CEFRES, která financuje Komerční banka

Odborná porota ocenila práce Tomáše Hochmeistera, studenta magisterského studia Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK, Ondřeje Horkého, doktoranda mezinárodních ekonomických vztahů na Vysoké škole ekonomické a Lenky Hebákové, doktorandky na Institutu mezinárodních teritoriálních studií Fakulty sociálních věd UK.

Komerční banka ve spolupráci s CEFRES (Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách) už potřetí finančně podpořila vybrané práce českých studentů zaměřené na oblast ekonomie, bankovnictví a finančnictví.

Roční stipendium ve výši 75 000 korun na osobu bude vypláceno v akademickém roce 2005/2006. Peníze určené na tato stipendia, která CEFRES studentům vyplatí, v plné výši poskytne Komerční banka.

Úsilí, nasazení, kreativita – to jsou vlastnosti, kterých si KB velmi váží a je tedy jen logické, že podporuje vědeckou práci studentů a absolventů. Spojení světa vědy a světa obchodu je nesmírně důležité pro rozvoj celé společnosti. Komerční banka je jedním z pilířů českého finančního sektoru a celého hospodářství vůbec. Banka potřebuje vzdělané a pracovité lidi, aby obstála v silném konkurenčním prostředí. Podporovat mladé talenty je tak našim úkolem a logicky spadá do naší sponzorské strategie,uvedl u příležitosti předání stipendií generální ředitel Komerční banky Alexis Juan.

Díky podpoře Komerční banky mají tři studenti z oblasti ekonomie možnost usnadněného základního výzkumu. V době, kdy se v Evropě hodně hovoří o nutnosti posílit vztahy mezi výzkumem a podniky, je třeba poděkovat Komerční bance za to, jakým způsobem může banka podpořit mladé talentované výzkumníky při respektování pravidel vlastních vědecké práci. Komerční banka tím rovněž přispívá k posílení česko-fracouzské vědecké spolupráce v Evropské unii, ke které obě tyto země náleží, zdůraznil ředitel CEFRES prof. dr. Christian Lequesne.

Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách (zkratka CEFRES) je výzkumné středisko podléhající odboru pro akademickou spolupráci mezi vysokými školami a výzkumnými pracovišti francouzského ministerstva zahraničních věcí. Jeho hlavním úkolem je rozvíjet na akademické úrovni sítě v České republice a ve střední Evropě a působit jako prostředník mezi univerzitními a výzkumnými pracovišti ve Francii a ve střední Evropě, v oblasti společenských věd a humanitních oborů.

CEFRES své cíle a činnosti rozvíjí v souladu se směrnicí ministerstva zahraničních věcí, týkající se výzkumných ústavů působících ve společenských vědách a humanitních oborech a akademických rad těchto ústavů ze dne 31. srpna 1994.

Program CEFRES v zásadě vychází z pořádání konferencí, seminářů a besed u kulatého stolu, které výzkumným pracovníkům z Francie, České republiky a dalších zemí dávají prostor k prezentaci jejich prací a odborným diskusím.

Členové odborné poroty:

Prof. Ing. Lubomír Mlčoch, CSc., Fakulta sociálních věd UK
Dominique le Masne, atašé pro vědu a technologie, velvyslanectví Francouzské republiky
Prof. Ing. Kamil Janáček, CSc., hlavní ekonom KB

Marie Petrovová