Visa podporuje přechod na čipové karty snížením ceny platebních terminálů

SAN FRANCISCO, 16. ledna 2003 – Asociace Visa International prohloubila spolupráci s výrobci platebních terminálů za účelem vývoje cenově dostupných zařízení pro přijímání plateb čipovými kartami u obchodníků. Tato zařízení jsou určena především pro trhy mimo USA a pro banky, které začínají nabízet čipové karty Visa Smart Debit/Credit.

Dva výrobci, společnosti Cybernet a Intellect, nabídnou již za základní cenu 200 USD terminály, které splňují přísné globální standardy EMV pro kreditní a debetní čipové karty. Tato cena zahrnuje hardware s kompletní základní knihovnou EMV a taktéž servisní podporu a záruky. Za příplatek lze zajistit vyřízení ostatních náležitostí, jako je způsob dodání, clo, daň a lokalizace, které mohou být v každé zemi odlišné. Terminál společnosti Cybernet je k dispozici již nyní. Výrobek společnosti Intellect bude dostupný v prvním čtvrtletí roku 2003.

Asociace Visa také vyvíjí doplňkový produkt k čipovým kartám, určený pro banky, které dávají přednost modernizaci stávajících terminálů pro karty s magnetickým proužkem. Podrobnosti o tomto produktu budou k dispozici během následujících několika týdnů.

„Ceny, které nabízejí společnosti Cybernet a Intellect v rámci programu Smart Breakthrough, přinášejí značné úspory a jsou výsledkem naší trvalé snahy o co nejširší podporu přechodu na čipové karty,“ řekl Denny Jensen, viceprezident oddělení přípravy a implementace čipových technologií asociace Visa International.

Projekt vývoje zařízení pro přijímání čipových transakcí je součástí programu Visa Smart Breakthrough, celosvětové iniciativy zaměřené na podporu migrace na celosvětový standard EMV. V rámci programu Visa Smart Breakthrough již bylo dosaženo zvýšení úspor v implementaci čipových karet díky podpoře a dojednání mimořádných cenových nabídek od výrobců čipů i karet. Základní cena multiaplikační čipové karty Visa založené na technologii GlobalPlatform je dnes těsně nad hranicí dvou dolarů – oproti více než pěti dolarům před dvěma roky.

Roger Swales, viceprezident oddělení celosvětové akceptace asociace Visa International, prohlásil: „Nabídli jsme oběma výrobcům, aby se zapojili do našeho programu Visa Smart Breakthrough, protože projevují trvalou snahu nabízet členským institucím asociace Visa kvalitní a cenově výhodné produkty. Tyto speciální nabídky hrají důležitou roli zvláště pro banky, které v současné době řeší investice spojené s přechodem na debetní a kreditní čipové karty. Výrobky těchto producentů nabízejí celou řadu pokročilých funkcí obchodníkům i držitelům karet přímo na místě provádění transakce a pro asociaci Visa představují významnou součást strategie změny akceptační infrastruktury.“

O asociaci Visa International
Visa je přední světový platební systém. Roční objem plateb kartami Visa dosahuje 2,4 bilionů dolarů. Karty Visa je možné použít na 30 milionech míst včetně 810 000 bankomatů ve více než 150 zemích světa. Asociace Visa hraje rozhodující úlohu při zavádění nových platebních produktů a technologií, což přináší prospěch 21 000 spolupracujícím finančním institucím i držitelům karet s vlaječkou Visa. Visa je vedoucím hráčem na poli plateb na internetu a je iniciátorem vytvoření tzv. u-commerce – možnosti platit pomocí jakéhokoli osobního komunikačního zařízení, v kteroukoli hodinu a kdekoli na světě.

Asociace Visa International spolupracuje v České republice s těmito finančními institucemi: Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Živnostenská banka, HVB Bank Czech Republic, Raiffeisenbank, ABN AMRO, eBanka a Citibank.

Internetová adresa asociace Visa: http://www.corporate.visa.com