Hlavní navigace

Visa má v ČR již 4,2 milionu platebních karet

Společnost Visa Europe oznámila, že její členské banky v České republice dosáhly významného milníku a v kalendářním roce 2005 vydaly 4,2 milionu karet. Tento údaj jasně demonstruje vedoucí postavení společnosti Visa v oblasti bezhotovostních plateb a úspěšnost snahy společnosti Visa nabízet ty nejbezpečnější a nejpohodlnější platební prostředky stále širšímu okruhu zákazníků.

Manažerka společnosti Visa pro Českou republiku Jana Lvová komentovala dosažený úspěch slovy: „Jsem přesvědčena, že ve velice krátké době dosáhne Česká republika stejné úrovně používání platebních karet, jaká je v zemích EU. Výsledky nedávných průzkumů ukazují, že návyky spotřebitelů se i nadále mění a že stále větší okruh zákazníků si uvědomuje výhody bezhotovostních plateb. Nárůst používání karet je významně podpořen také rostoucím počtem akceptačních míst. Čím více obchodníků používá platební systém Visa, tím více držitelů má příležitost platit při nákupech platebními kartami Visa.“

Hodnota transakcí učiněných u obchodníků vzrostla v kalendářním roce 2005 o 25,6 p­rocenta a dosáhla celkového objemu 1,9 miliardy euro, přičemž spotřebitelé během roku učinili u obchodníků celkem 51,2 milionu transakcí. Počet kreditních karet Visa vydaných v České republice vzrostl o 69,7 procenta na 425 000. Tento masivní meziroční nárůst přesvědčivě dokazuje, že čeští spotřebitelé objevili výhody, které jim nabízejí kreditní karty – zejména pak bezúročné období a možnost zvolit si mezi okamžitou a pozdější platbou, jež spotřebitelům poskytuje větší flexibilitu při správě jejich financí.

„Díky rostoucímu spektru nových platebních produktů a služeb, které členské banky Visa v České republice nabízejí svým klientům, teď můžeme držitelům našich karet z řad spotřebitelů i firem nabídnout ještě širší možnosti volby, větší pohodlí a kontrolu nad jejich financemi,” dodala Jana Lvová.

Shrnutí hlavních statistických údajů zaznamenaných v České republice:

• Celkem bylo za kalendářní rok 2005 kartami Visa uskutečněno 128,8 milionu transakcí, což představuje v porovnání s kalendářním rokem 2004 nárůst o 13,3 procenta.
  • Celkový objem (včetně výběru z bankomatů) vzrostl o 13,3 procenta na 10,6 miliardy euro.
  • U obchodníků bylo učiněno 51,2 milionu transakcí, což představuje nárůst o 29,3 procenta.
  • Objem transakcí učiněných u obchodníků vzrostl o 25,6 procenta na 1,9 miliardy euro.
  • Počet karet Visa vzrostl o 20,2 procenta na 4,2 milionu. Počet debetních karet vzrostl o 17 procent na 3,7 milionu a počet kreditních karet Visa vzrostl o 69,7 procenta na 425 000.
  • Průměrná hodnota transakce učiněné kartou Visa dosáhla 82,20 euro. Průměrná hodnota transakce u obchodníků byla 36,30 euro.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).