Visa International CEMEA uzavřela se společností British Telecom smlouvu na novou síť v hodnotě 60 milionů eur

Praha, 18. července 2003 - Visa International CEMEA (region střední & východní Evropa, střední východ a Afrika) oznámila projekt, jehož cílem je vybudování vlastní sítě IP (Internet Protocol) pro autorizaci a zúčtování transakcí. Dodavatelem je společnost British Telecom PLC (BT), která v rámci pětiletého kontraktu v hodnotě přes 60 milionů eur poskytne kompletní technologii pro novou IP síť.

Výkonná IP síť je základem, na kterém je možné stavět síťová řešení nejen pro naše stávající členské banky, ale má dostatečnou kapacitu i pro budoucí členy. V současné době zúčtovací systém VisaNet zpracovává až 5 000 transakcí za sekundu a ročně zpracuje přes 35 miliard transakcí s prakticky nulovou prodlevou. S rostoucím počtem transakcí se zároveň zvyšují i požadavky na síť a právě technologie IP tyto požadavky splňuje. Navíc můžeme členským bankám nabídnout výkonnější systém za výhodnějších cenových podmínek, uvedl Wolfgang Heinrich, viceprezident Visa International CEMEA.

Na rozdíl od minulosti, kdy jsme měli dodavatelů několik, je tentokrát jediným dodavatelem kompletního síťového řešení BT. Přínos tohoto řešení spočívá také v tom, že umožní jednodušší a efektivnější správu sítě, takže Visa zůstane i nadále světovou jedničkou v oblasti zpracování transakcí, dodává Heinrich.

Síť IP poskytne novou komunikační platformu spojující všechny členské banky v regionu CEMEA a zároveň umožní i rychlé zavádění nových služeb. Bankám to přinese řadu výhod: méně komplikovaný provoz, vyšší kvalitu služeb, zvýšenou flexibilitu, rychlejší přenos dat a špičkové technologické řešení – to vše jsou dnes nezbytné podmínky pro úspěšný rozvoj moderních platebních metod.

Pierre Danon, ředitel BT Retail uvedl: BT má potřebnou technickou kvalifikaci i rozsáhlé zkušenosti s implementací sítí této velikosti, což znamená, že můžeme nabídnout asociaci Visa prověřené řešení. Výsledkem našeho partnerství bude spolehlivá síť, která členským bankám nabídne široké portfolio služeb. IP je dnes v našem oboru považován za standard a regionální síť Visa CEMEA tímto upgradem výrazně získá. Jsme velice potěšeni, že jsme byli vybráni jako jediný dodavatel.

Upgrade v regionu CEMEA je v souladu s globální strategií přechodu na IP sítě, které mají nahradit stávající SNA (System Network Architecture). Po krátkém pilotním projektu, který proběhl v roce 2002, začal postupný přechod na IP, jehož výsledkem bude propojení 265 členských bank v 52 zemích. Datum předpokládaného ukončení migrace je srpen 2004.