Visa Europe spustila bezkontaktní platební technologii Visa payWave ve Švýcarsku

„Evropská rada pro platby (European Payments Council, EPC) odhaduje, že v roce 2004 se 85 procent platebních transakcí prostřednictvím hotovosti. Společnost Visa Europe se domnívá, že více než 80 procent z těchto hotovostních transakcí se týkalo částek, jejichž výše nepřesáhla v přepočtu 500 Kč,“ říká Sandra Alzett, viceprezidentka pro akceptační místa a inovaci ve společnosti Visa Europe. „Právě proto společnost Visa Europe vyvinula kartu Visa payWave, tedy nejrychlejší platební nástroj na světě, který je reálnou alternativou hotovosti pro časté placení drobných částek.“

Visa payWave umožňuje placení kartou bez nutnosti předávat kartu obsluze, stačí pouze kartou mávnout v blízkosti terminálu a poté zadat PIN. Tato technologie bude postupně zaváděna po celé Evropě. V říjnu se uskutečnilo první použití bezkontaktní platební karty ve Švýcarsku, konkrétně v ústředí FIFA v Curychu. Visa se totiž v nedávné době stala partnerem FIFA včetně mistrovství světa ve fotbale 2010 a 2014 a mistrovství ve fotbale žen. První transakci kartou s technologií Visa payWave provedl bývalý švýcarský internacionál a dnešní televizní komentátor Alain Sutter, který si koupil fotbalový míč s logem FIFA.