Visa Europe představila řešení pro bezkontaktní platby

Bezkontaktní transakce se uskutečnila přes mobilní telefon Nokia ve spolupráci s firmami Ingenico a Vivotech

Praha, 27. prosince 2004 – Visa Europe jako první na světě představila funkční řešení, které umožňuje rychlé bezkontaktní platby nízkých částek pomocí čipových karet odpovídajících standardu EMV.

Investice do rozvoje „čipové“ infrastruktury přináší nové možnosti využití: držitel čipové karty Visa s bezkontaktní aplikací pouze „mávne“ kartou kolem terminálu a platba se uskuteční během necelé sekundy. Toto řešení bylo předvedeno se standardní čipovou kartou Visa na POS terminálu společnosti Ingenico připojenému k bezkontaktní čtečce značky Vivotech. Podobná demonstrace se rovněž uskutečnila s telefonem Nokia 3220, který byl vybaven speciálním krytem pro bezdrátovou komunikaci (NFC) umožňujícím bezkontaktní platby.

Z hlediska uživatele je toto řešení rychlejší a bezpečnější než platba hotovostí. Pro banky je zase výhodné v tom, že jim umožňuje proniknout do segmentu, kde je vysoký počet plateb s nízkou hodnotou a kde tradičně dominuje hotovost. Typickým příkladem jsou restaurace s rychlým občerstvením, obchody s tabákem a časopisy, veřejná doprava nebo prodejní automaty. Přínosem pro obchodníky je zkrácení doby potřebné k „odbavení“ zákazníka.

Kombinace čipové technologie s rádiovou frekvenční identifikací (RFID) nabídne držitelům karet maximální pohodlí při placení a vysokou úroveň bezpečnosti. Banka totiž může nastavit parametry bezkontaktní čipové karty Visa tak, aby bylo vyloučeno její zneužití: za prvé lze nastavit maximální hodnotu pro bezkontaktní platbu (offline autorizace), za druhé lze nastavit maximální počet offline transakcí.

V praxi to znamená, že držitel bude muset potvrdit transakci zadáním PINu:
a) ve všech případech, kdy hodnota transakce překročí limit nastavený pro bezkontaktní platbu
b) pokaždé od chvíle, kdy bude překročen limit pro maximální počet offline transakcí

Předpokládá se, že bezkontaktní karty Visa budou pravidelně používány k drobným i větším platbám. Kdykoliv držitel karty provede transakci potvrzenou PINem, bezpečnostní počítadlo, které eviduje počet offline transakcí, se vynuluje. Z toho vyplývá, že držitel karty překročí povolený limit offline transakcí jen výjimečně a nebude nucen i drobné transakce potvrzovat zadáním PINu.

Platba bezkontaktní čipovou kartou Visa je rychlejší než jakákoliv hotovostní transakce – je to první zcela funkční alternativa k drobným bezhotovostním platbám, která je postavena na čipové technologii. Je to velká příležitost pro naše členské banky, držitele karet i obchodníky, uvedl Jon Prideaux, vicepresident marketingu, Visa Europe. Je to vůbec poprvé, co byla u běžné čipové karty předvedena extrémně rychlá metoda platby, kterou je možné použít i v tak náročných provozech jako je například hromadná doprava, kde je potřeba uskutečnit transakci ve zlomcích sekund.

Bezkontaktní platby byly rovněž demonstrovány s mobilním telefonem Nokia 3220, který byl vybaven speciálním krytem pro bezdrátovou komunikaci (NFC). EMV aplikace je bezpečně uložena v integrovaném ovladači v krytu telefonu a je plně kompatibilní s bezkontaktní kartou Visa. Komunikační technologie NFC umožňuje interakci mobilního telefonu s jinými elektronickými zařízeními a tato demonstrace poukázala na to, jak univerzální standardy podporují rozvoj u-commerce – možnosti platit pomocí jakéhokoli osobního zařízení, v kteroukoli hodinu a kdekoli na světě.