Visa Europe podporuje nový plán Evropské komise na prevenci podvodů

Spolupráce Visa Europe s Evropskou komisí přinese další snížení počtu podvodů s platebními kartami

PRAHA, 1. listopadu 2004 – Visa Europe oznámila plnou podporu Akčního plánu Evropské komise, který se týká prevence podvodů u bezhotovostních platebních prostředků. Visa Europe již několik let úzce spolupracuje s Komisí na omezování trestné činnosti v oblasti platebních karet na regionální i mezinárodní úrovni.

Robert Littas, vicepresident divize Visa Europe, která se zabývá ochranou karet proti zneužití, a člen expertní skupiny EK pro prevenci podvodů, uvedl: Velmi rád bych poděkoval Komisi za prosazení plánu i za to, že upozornila na důležitost těchto otázek. Základem dlouhodobého úspěšného rozvoje Evropy musí být bezpečné platby. Zajistit bezpečné, chráněné a spolehlivé platby je pro společnost Visa Europe nejvyšší prioritou a jsem rád, že jsme ve spolupráci s Evropskou komisí nalezli další způsoby, jak snížit nejen lokální, ale co je mnohem důležitější, i mezinárodní trestnou činnost v oblasti platebních karet.

Akční plán vychází z původního plánu, který Evropská komise zveřejnila v únoru 2001. Ochrana spotřebitelů proti podvodům je společným cílem Visa Europe, Evropské komise, členských bank, spotřebitelských organizací i sdružení obchodníků. Počet kartových podvodů se díky preventivním opatřením v posledních letech výrazně snížil, nicméně praktiky podvodníků se neustále mění a proto je důležité, aby vznikaly nové iniciativy, které budou pružně reagovat na měnící se situaci.

Robert Littas upozorňuje: K snížení podvodných transakcí je zapotřebí, aby se do procesu zapojily všechny zainteresované strany. Nejlepších výsledků dosáhneme právě tehdy, budeme-li spolupracovat. Příkladem úspěšné spolupráce je například migrace na čipovou technologii. Evropa v tomto směru jednoznačně předstihuje zbytek světa.

Visa Europe podporuje implementaci čipové technologie, která nabízí držitelům karet i obchodníkům maximální úroveň zabezpečení. Již v roce 2001 bylo zřejmé, že právě čipová technologie drasticky sníží počet podvodných transakcí a proto Visa Europe investovala do celoevropské implementace 162 milionů eur.

Robert Littas uzavírá: Partnerství Visa Europe s Evropskou komisí a společná opatření proti trestné činnosti v oblasti platebních karet vytvoří v Evropě bezpečné platební prostředí pro držitele karet i pro obchodníky.