Visa Europe dokončila investice 0,5 miliardy EUR do evropské zúčtovací platformy

[Tisková zpráva] Jediná mezibankovní zúčtovací služba navržená zejména s ohledem na požadavky evropských bank. Kapacita zvládnout 2 500 transakcí za vteřinu při průměrné rychlosti 1 transakce za 20 milisekund. Po šestiletém úsilí, investici ve výši 0,5 miliardy euro a vytvoření servisních a technologických týmů čítajících přes 800 lidí je migrace na nové zpracování zúčtovacích poplatků dokončena. Členské banky asociace Visa Europe nyní profitují ze systému zpracování, zúčtování a vyrovnání poplatků, který byl vytvořen přímo pro Evropu.

Díky schopnosti zpracovávat až 2 500 transakcí za sekundu poskytne nová platforma asociace Visa Europe dostatečnou kapacitu pro podporu dalšího nárůstu transakčních objemů.

Specializovaná evropská služba pro zpracování plateb

Je jediná služba zpracování mezibankovních poplatků, která byla navržena exkluzivně se zřetelem na evropská specifika, jakým je například integrovaný trh služeb platebního styku (SEPA). Díky tomu může asociace Visa Europe nabídnout stejné zúčtovací služby evropským uživatelům ve všech 18 měnách. Tím bude minimalizováno riziko fluktuace měnových kurzů. Navíc systém díky své efektivitě a schopnosti zpracovávat vyšší transakční objemy umožní uživatelům významně uspořit. Systém vlastní a ovládají členské banky asociace Visa Europe. Ty rovněž rozhodují o investicích do dalších vhodných služeb, které budou nejlépe vyhovovat jejich tržním a obchodním potřebám.

„Vytvořili jsme službu zpracování mezibankovních poplatků, která nemá v Evropě obdobu. Systém jsme vyvinuli za pomoci otevřené technologie, jež umožňuje dosáhnout skvělé škálovatelnosti, efektivity a hlavně vysoké odolnosti. Systém zvládne lokální i mezinárodní transakce při nízkých nákladech a nejvyšší spolehlivosti,” řekl o novince Steve Chambers, informační ředitel asociace Visa Europe.

Vysokou spolehlivost systému zaručuje to, že je zdvojený. V obřím datovém centru totiž běží paralelně dva identické systémy. Úspory plynou zejména z rozsahu a rychlosti operací, kdy například v srpnu 2010 dokázal systém zpracovat v průměru 28,6 milionu transakcí denně v celkové hodnotě 1,7 miliardy EUR. Průměrná rychlost zpracování transakce byla 20 milisekund. To je sedmkrát rychlejší než dosahuje konkurence , což se přímo promítá do nižších nákladů. Během posledních tří let se nový systém Visa Europe může pochlubit 100% dostupností a 99,999% kvalitou služeb.

Visa Europe je členská asociace sdružující přes čtyři tisíce evropských bank a tuto investici se rozhodla realizovat jako svou prioritu. Dnes je zúčtovací platforma plně funkční a nabízí přínos členským bankám i obchodníkům, jelikož umožňuje rychlejší zpracování transakcí.

„Vzhledem k tomu, že jsme výlučně evropská organizace, je pro nás klíčové poskytovat specializované služby našim členským bankám a udržet nejvyšší úroveň spolehlivosti, kterou od nás očekávají,” říká Chambers.

A pokračuje: „Jedná se též o inovaci, budoucí nabídku našich produktů a o to, jak zajistit adaptibilitu. Nyní díky nové platformě můžeme svým členským bankám poskytovat další služby a jejich rozšiřování. Jedná se například o avíza o transakcích zasílaná uživatelům prostřednictvím SMS na mobilní telefony, detekce pokusu o zneužití v reálném čase nebo vytváření profilů jednotlivých zařízení.”