Visa EU se transformuje na Visa Europe

Nová nezávislá organizace poskytuje výhodnější podmínky členským bankám v Evropě

Praha, 15. července 2004 – Počínaje 1. červencem 2004 se bývalý region Visa EU transformoval na nezávislou organizaci Visa Europe, čímž vznikla zcela samostatná evropská platební organizace.

Nová organizace se plně soustředí na potřeby evropského retailového bankovnictví; o Evropě se bude rozhodovat v Evropě, uvedl Hans van der Velde, prezident a CEO nově vytvořené Visa Europe.

Visa Europe samozřejmě i nadále zůstane součástí globálního systému Visa, jako například Visa USA nebo Visa Canada, které jsou také samostatné nezávislé regiony, vysvětluje van der Velde. Vytvoření Visa Europe je pro náš platební systém historickým mezníkem. Jde o výhradně evropskou organizaci, kterou řídí a vlastní evropské členské banky.

Evropa je v mnoha ohledech jiná než ostatní regiony. Převládají zde debetní produkty se 70procentním podílem; kreditní karty tvoří menšinu. V kalendářním roce 2003 na Visa EU připadala třetina globálního objemu výdajů. Nová organizace by měla zohledňovat specifika evropského trhu.

Celosvětový objem plateb kartami Visa dosáhl v loňském roce 2,5 bilionu eur, z čehož 824 miliard připadá na Evropu. Visa Europe je o 50 procent větší než byla v roce 1995 Visa na celém světě. Z toho vyplynula i potřeba strukturální změny – výsledkem je evropská společnost, která bude schopna pružněji poskytovat řešení pro všechny typy plateb v globálním kontextu, dodává van der Velde.

Členské banky budou moci rychleji reagovat na specificky evropské podmínky a zároveň vyvíjet původní produkty a služby pro potřeby našeho regionu. Visa Europe bude samostatně rozhodovat o regionálních záležitostech a současně si jako spoluvlastník Visa International zachová zázemí silné globální značky.

Christopher Rodrigues, prezident Visa International, v této souvislosti uvedl: Vzhledem k rozsahu území, na kterém Visa operuje, bylo vytvoření organizace Visa Europe nejen žádoucím, ale nezbytným krokem, abychom si i v budoucnu udrželi co nejužší kontakt s členskými bankami, vládami a regulátory.