Vienna Insurance Group za první čtvrtletí 2008 podle IFRS

Tendence růstu pokračuje: Zisk (před zdaněním) vzrostl zhruba o 24 procenta na cca 125 mil. eur. Pojistné koncernu se zvýšilo zhruba o 15 procent na cca 2,3 miliard eur. Již za první čtvrtletí více než 1 miliarda eur pojistného ze zemí střední a východní Evropy. Polsko a Rumunsko zdvojnásobují zisk.

„Na všech našich stěžejních trzích jsme dosáhli jasný vývoj pojistného a růst pokračuje i nadále", komentuje generální ředitel Dr. Günter Geyer pozitivní vývoj Vienna Insurance Group za první tři měsíce tohoto roku. „Jedna miliarda pojistného pochází již v prvním čtvrtletí ze zemí střední a východní Evropy. Tím se potvrzuje naše angažmá ve střední a východní Evropě, neboť již nyní zaznamenáváme výrazné nárůsty v oblasti životního pojištění. Téměř třetina celkového pojistného v oblasti životního pojištění koncernu Vienna Insurance Group přichází už nyní z tohoto regionu.“

HLAVNÍ ÚDAJE O KONCERNU ZA 1. ČTVRTLETÍ 2008 V PŘEHLEDU*

Vienna Insurance Group dosáhla v 1. čtvrtletí 2008 s celkovým konsolidovaným pojistným (bez ostatních podílů pojišťoven) v celkové výši 2,31 miliardy eur ve srovnání s předchozím rokem zvýšení o 14,5 procenta. Zisk koncernu (před zdaněním, konsolidovaný) se v porovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšil o pozoruhodných 23,9 procent na celkem 124,85 milionů eur. To odpovídá zvýšení o 24,12 milio­nů eur.

* V pojistném koncernu Vienna Insurance Group nejsou obsaženy společnosti získané v nejnovější době.

Také Combined Ratio koncernu po zajištění (bez zohlednění kapitálových výnosů) se v porovnání se stejným obdobím předchozího roku dále snížil. Za 1. čtvrtletí tohoto roku se navzdory škodám způsobeným vichřicemi „Paula“ a „Emma“ zlepšil na 95,5 procent (1. čtvrtletí 2007: 96,4 procenta).

S ohledem na situaci na kapitálových trzích došlo v 1. čtvrtletí 2008 ke snížení finančního výsledku na 175,58 milionů eur (mínus 14,5 procenta). Tento vliv byl dobrým technickým výsledkem více než vyrovnán a vedl celkově k vynikajícímu nárůstu koncernového zisku (před zdaněním) zhruba ve výši 24 procent.

K 31. březnu 2008 činil celkový kapitálových investic koncernu zhruba 20 miliard eur, který se nezměnil.