Vienna Insurance Group v roce 2007

[Tisková zpráva] Nekonsolidované pojistné skupiny poprvé překročilo hranici sedm miliard eur. Rekordní zisk ve výši přibližně 435 miliónů eur. Podíl v CEE v pojištění majetku a úrazu dosahuje téměř 60 procent. Nejvyšší podíl na celkovém objemu pojistného z CEE ze všech mezinárodních pojišťovacích společností. Další mezinárodní zaměření skupiny: podání žádosti na kotaci na pražské burze.

„V oblasti předepsaného pojistného skupiny jsme v rámci Vienna Insurance Group dosáhli ve všech segmentech dvouciferného růstu a přijali jsme pojistné ve výši přesahující sedm miliard eur“, komentuje generální ředitel Dr. Günter Geyer vynikající předběžné výsledky za uplynulý obchodní rok. „S podílem v zemích střední a východní Evropy ve výši 43 procent z celkového objemu pojistného vysoce přesahujeme všechny v regionu aktivní mezinárodní pojišťovací skupiny. Neangažujeme se na americkém subprime trhu ani v jiných podnicích, které jsou tím ovlivněny, a proto můžeme potvrdit náš plánovaný koncernový zisk (před zdaněním, konsolidovaný) ve výši přibližně 435 milionů eur. Vienna Insurance Group má v České republice významné postavení v rámci koncernu. Již nyní tvoří ČR pětinový podíl na celkovém výsledku.“

I. PŘEHLED HLAVNÍCH ÚDAJŮ ZA ROK 2007

Podle předběžných údajů dosáhla Vienna Insurance Group v obchodním roce 2007 celkového nekonsolidovaného předepsaného pojistného ve výši 7,17 miliard eur. V porovnání s předchozím rokem to představuje nárůst o 17,2 procenta. Podíl na pojistném skupiny, kterého dosáhly společnosti ze zemí střední a východní Evropy, představuje kolem 43 procent.

Zisk koncernu (před zdaněním, konsolidovaný) za rok 2007 dosáhne přibližně 435 milionů eur. To představuje výrazné zvýšení o více než 35 procent v porovnání se ziskem koncernu (před zdaněním) za rok 2006 ve výši kolem 321 milionů eur.

Combined Ratio koncernu po zajištění (bez zohlednění kapitálových výnosů) se bude navzdory škodám způsobeným vichřicí v prvním pololetí roku 2007 pohybovat zhruba jako v prvních třech čtvrtletích roku 2007 okolo hodnoty 96 procent.

Na základě velmi potěšujícího vývoje obchodní činnosti za rok 2007 bude orgánům společnosti navrženo zvýšení dividendy z 82 centů na 1,10 eur na akcii. To představuje výrazné navýšení o více než 34 procent.

II. PODROBNÝ VÝVOJ ZA ROK 2007 (nekonsolidovaný)

Rakousko

V Rakousku předepsaly koncernové společnosti v roce 2007 pojistné ve výši 3,85 miliard eur. V porovnání s předchozím rokem to představuje nárůst o 7,6 procent. V oblasti majetkového/ú­razového pojištění stoupl objem pojistného o 5,2 procenta na 1,53 miliard eur. V životním pojištění dosáhlo pojistné výši 2,01 miliardy eur a v porovnání s předchozím rokem narostlo o 10,3 procenta. Pojistné v oblasti zdravotního pojištění představovalo 308,13 milionů eur a tím stouplo o 3,3 procenta.

Střední a východní Evropa

V porovnání s rokem 2006 stouplo předběžné pojistné skupiny společností ze zemí střední a východní Evropy o vynikajících 33,2 procenta na celkově 3,07 miliard EUR. V oblasti majetkového/ú­razového pojištění představuje pojistné 2,19 miliardy EUR a bylo dosaženo zvýšení o pozoruhodných 31,1 procento. Mimořádně potěšující je nárůst v oblasti životního pojištění. Pojistné se v této oblasti zvýšilo o 38,6 procent na 886,26 milionů EUR. Tím představuje podíl na pojistném skupiny, dosažený v zemích střední a východní Evropy, zhruba 43 procent z celkového pojistného a v oblasti majetkového/ú­razového pojištění dosáhl již výše zhruba 58 procent.

Česká republika

V roce 2007 se podařilo českým pojišťovacím společnostem Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group a Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (ČPP), předepsat za skupinu předběžné pojistné ve výši 33,75 miliard CZK (1,22 miliardy EUR) a tím dosáhnout zvýšení o 6,6 procent.

V oblasti majetkového/ú­razového pojištění dosáhlo pojistné objemu 25,64 miliard CZK (923,49 milionů EUR). To odpovídá nárůstu o 5,5 procent v porovnání s rokem 2006. Každé třetí auto v České republice je pojištěno u Vienna Insurance Group, která je s tržním podílem 33,6 procent na druhém místě v oblasti pojištění motorových vozidel. Nárůst pojistného v tomto segmentu ve výši 7,2 procenta víc než dvojnásobně přesahuje nárůst trhu (3,1 procento).

V oblasti životního pojištění se podařilo zvýšit pojistné Vienna Insurance Group v České republice o 10,3 procenta na 8,11 miliard CZK (292,10 milionů EUR). Samotná Kooperativa zaznamenala v segmentu investičního životního pojištění nárůst o více než 220 procent v porovnání s předchozím rokem a celkově nyní vlastní 59 000 smluv.

V oblasti pojištění průmyslových rizik je Kooperativa s tržním podílem 31,3 procenta lídrem trhu.