Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group plánuje vstup na albánský pojistný trh. TBIH Financial Services Group N.V. (TBIH), ve které má Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group většinový podíl1, podepsala Memorandum of Understanding k získání nejméně 60 procent v Sigma Sh.a. se sídlem v Tiraně.

Neživotní pojišťovna Sigma Sh.a. byla založena v roce 1998. Podnik má dceřinou společnost v Makedonii a pobočku v Kosovu a zaměstnává celkem asi 160 zaměstnanců. „Sigma Sh.a. umožní Vienna Insurance Group včasný vstup hned na tři nové pojistné trhy s vysokým potenciálem růstu. Mateřská společnost má v Albánii jako druhá největší pojišťovna již velmi dobrou pozici na trhu,“ říká Dr. Günter Geyer, generální ředitel Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group. „Touto transakcí dosáhne Vienna Insurance Group další geografické diverzifikace. Budeme působit ve 20 zemích a máme tak jedinečné postavení na trhu v dynamickém prostoru východní a jihovýchodní Evropy.“

Celkově dosáhla Sigma Sh.a. v obchodním roce 2006 objemu předpisu pojistného cca 15 milionů eur ve všech třech zemích. Těžištěm je přitom oblast pojištění motorových vozidel. V Albánii zaujímá Sigma Sh.a. s podílem na trhu cca 19 procent vynikající druhé místo. Se sítí celkem 25 poboček a s pojišťovacími agenty na všech třech trzích má Sigma Sh.a. strukturu prodeje, která pokrývá celý region. Albánský pojistný trh dosáhl v roce 2005 objemu pojistného ve výši cca 32 milionů eur. S propojištěností (pojistné jako procento hrubého domácího produktu) pouhých 0,5 procent má Albánie oproti vyzrálým trhům západní Evropy (státy EU-15 s propojiš­těností 8,6 procenta) dlouhodobý růstový potenciál.