Victoria Volksbanken varuje před návrhem zákona o úrazovém pojištění

Victoria Volksbanken pojišťovna, a.s. nesouhlasí s návrhem zákona o úrazovém pojištění.

Navrhovaný systém by přinesl nejistoty pro zaměstnavatele a zejména nižší odškodnění pro zaměstance v případě úrazu. Rozdíly oproti stávající právní úpravě by se projevily hlavně při těžších úrazech. Například při pracovním úrazu s mírou poškození zdraví více než 65% by pojištěnec s měsíční hrubou mzdou 20 367 Kč obdržel měsíčně 5 804 Kč. Podle současné právní úpravy by poškozený obdržel každý měsíc 10 266 Kč, vypočítává Kurt Rössler, člen představenstva Victoria Volksbanken, a.s.

Pokud návrh schválený vládou projde i v Parlamentu, nebude už existovat pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, ale nová forma sociálního pojištění s vlastním systémem dávek. Náhrada za škodu se tedy změní v sociální dávku, která je obecně nižší.

Návrh se neúspěšně pokusila zamítnout opozice, vážné připomínky vyslovily profesní svazy i zástupci zaměstnavatelů. Nový systém neřeší dobře dopady odstranění objektivní odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu a nemoci z povolání. Tím se vytváří pro zaměstnavatele prostředí právní nejistoty, zároveň návrh obsahuje vůči zaměstnavatelům přemíru sankcí.

Nový systém má být převeden pod hlavičku Státní správy sociálního zabezpečení, což by pro tento úřad znamenalo další administrativu a další výdaje pro státní rozpočet. Větší administrativní zatížení by systém přinesl i zaměstnancům. Dnes stačí, když úraz nahlásí zaměstnavatel, zatímco dle návrhu musí úraz hlásit jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec. Následně musí zaměstnanec ještě žádat o příslušnou dávku, o které úředník rozhodne, zda na ni má nárok.

Stávající systém funguje, ještě efektivnější by však bylo uvolnit toto poještění pro komerční sféru, domnívá se Kurt Rössler. Dokázali bychom připravit kvalitní produkty, aniž by hrozilo dramatické zvyšování sazeb. V současné době nabízíme např. úrazové pojištění TOP STAR, které za 5 korun denně ochrání zejména před následky vážného úrazu, a to nejen na pracovišti. Za toto pojištění by muž, který bere 25 000 Kč hrubého měsíčně a utrpí úraz s mírou poškození zdraví více než 50%, dostal nejprve jednorázovou výplatu 100 000 Kč a následně by mu byla doživotně vyplácena renta ve výši 10 000 Kč měsíčně, dodává Kurt Rössler.

Další důležité údaje

Statistiky úrazovosti jsou v České republice mírně horší než průměr v Evropské unii, tedy úrazovost je v ČR vyšší, a to zejména ve stavebním sektoru. V roce 2004 došlo v České republice ke 109 243 pracovním úrazům. Nevyhovující pracovní prostředí bylo příčinou 1 329 nemocí z povolání. O život přišlo v práci 187 lidí. (Zdroj: NZIS.)

Podle údajů Ministerstva financí zaplatili zaměstnavatelé v roce 2004 4 550 996 000 Kč na úrazové pojištění. Ve stejném roce pojišťovny vyplatily 2 595 634 000 korun.

Příklady hodnocení úrazů – míry poškození zdraví

Při úplné ztrátě nebo ztrátě funkčnosti:

• paže nad loketní kloub … 65%
  • paže v zápěstním koubu … 55%