Viceprezident pro ekonomiku Českých aerolinií se stal Finančním ředitelem roku 2007

Luboš Černý, viceprezident pro ekonomiku Českých aerolinií, byl zvolen Finančním ředitelem roku 2007. Prestižní ocenění udělil včera v pražském Grand Hotelu Bohemia Klub finančních ředitelů Luboši Černému za restrukturalizaci financování aerolinií, optimalizaci systému řízení rizik a celkovou revitalizaci společnosti.

Luboš Černý působí v Českých aerolinií od září 2006 jako viceprezident pro ekonomiku a člen představenstva. Vystudoval matematické inženýrství na FJFI ČVÚT Praha a v roce 1993 nastoupil do České národní banky do oblasti správy devizových rezerv. Odtud přešel do Komerční banky, kde působil téměř pět let v řadě pozic v oblasti finančního řízení, treasury a řízení finančních rizik KB. V letech 1999 až 2001 vedl restrukturalizační projekty v rámci Konsolidační banky. V roce 2002 nastoupil jako CFO a člen představenstva eBanky, kde od roku 2004 zastával pozici generálního ředitele a předsedy představenstva, a to až do úspěšného prodeje banky skupině Raiffeisen International. V Ekonomickém úseku Českých aerolinií viceprezident zodpovídá za oblasti finančního řízení, treasury, akvizice letadel, řízení letadlového parku a divestice.

Klub finančních ředitelů letos uděloval prestižní cenu „Finanční ředitel roku“ již potřetí v řadě. Vítěz byl vyhlášen 2. dubna 2008 na slavnostním galavečeru v pražském Grand Hotelu Bohemia. Rada klubu navrhla deset kandidátů, kteří na sebe v loňském roce upozornili mimořádnými výkony v oblasti finančního řízení. Jednalo se například o snížení nákladů, implementace informačního systému, přípravu společnosti na prodej a podobně. Hlasování se zúčastnilo několik stovek respondentů.

Cenu „Finanční ředitel roku“ každoročně vyhlašuje Klub finančních ředitelů, asociace vrcholových pracovníků v oblasti finančního řízení, která sdružuje přední odborníky z českých a slovenských podniků, zástupce vysokých škol a odbornou veřejnost. Hlavním cílem tohoto občanského sdružení je ocenění práce finančních manažerů za mimořádný počin v oblasti finančního řízení, zvýšení prestiže, povědomí a významu finančního řízení pro úspěch každé společnosti. Výroční cena Klubu finančních ředitelů byla založena v roce 2006 a oba předchozí ročníky se setkaly s velkým ohlasem. V prvním ročníku získal nejvíce hlasů pan František Lambert z České televize, o rok později si cenu odnesl Dušan Baran z České spořitelny a.s.