Více než polovina hypoték GE Capital Bank byla poskytnuta mladým klientům

22. května 2002

Mezi klienty, kteří se zajímají o hypotéky GE Capital Bank, převažují mladí žadatelé. Hypotéky GE Capital Bank zejména díky požadavku pouze na 15% akontaci, jsou dostupné i mladým klientům.

„Vládou ČR 22. května schválený příspěvek k hypotékám na starší bydlení pro žadatele do 36 let bude mít pro další rozvoj českého hypotečního trh jistě význam – důležité však bude, jak rychle bude tato podpora uvedena v život,“ řekl Libor Ostatek, vedoucí hypotečního oddělení GE Capital Bank.

GE Capital Bank má 63 % klientů, kterých by se podpora mohla týkat, – jde tedy o velmi podstatnou část našich klientů. Ve věkové skupině do 36 let uzavřela GE Capital Bank 1531 hypotečních smluv. „Je tedy zřejmé, že i bez státní podpory se o hypotéky zajímají především mladí lidé a hypotéka je pro ně dostupná. Je to i díky tomu, že standardně poskytujeme hypotéku na 85 % obvyklé ceny nemovitosti,“ řekl Libor Ostatek.

K základním principům hypoték GE Capital Bank patří poskytnutí hypotéky na 85 % obvyklé ceny nemovitosti. Přitom na českém hypotečním trhu je hypotéka obvykle poskytována na 70 % ceny nemovitosti. Hypotéka na 85 % ceny nemovitosti je poskytována standardně všem klientům GE Capital Bank bez jakýchkoliv dodatečných podmínek.

Další předností hypoték GE Capital Bank, kterou ocení zejména mladší klienti, je možnost mimořádného splacení hypotéky, a to bez jakýchkoliv sankcí. Tato mimořádná splátka dává klientům volnost – pokud si totiž dnes například koupí díky hypotéce menší byt a v budoucnosti budou chtít získat byt větší, mohou hypotéku předčasně splatit a získat další na pořízení většího bytu. Je to další možnost, jak si díky hypotéce od GE Capital Bank dále zvýšit kvalitu bydlení.

„Dotace k hypotékám je pro mladé rodiny jistě vítaný krok. Nicméně bariérou dynamičtějšího růstu poskytnutých hypoték není jejich cena, tedy úrokové sazby, ale cena bytů,“ řekl Libor Ostatek. „Větší význam než dotace hypoték by tedy podle nás měla podpora výstavby nových dostupných bytů – například v podobě daňových úlev pro developerské firmy, které by se zavázaly postavit byty s regulovanou cenou na metr čtvereční,“ dodává Libor Ostatek.

Celkově by letos mohlo být v České republice poskytnuto 16 až 17 tisíc hypoték. V porovnání s loňským rokem by tak hypoteční trh mohl růst o 10 až 15 %.