Více než 800 Čechů hlásí denně úraz a o jarních prázdninách jejich počet pravidelně vzrůstá

Praha (4. února 2005) Česká pojišťovna registrovala během loňských jarních prázdnin přes 43 tisíc úrazů. Se zimními sporty nebo turistikou byl spojen každý osmý. Od začátku letošního roku eviduje Česká pojišťovna denně v průměru 800 úrazů a jejich počet každým dnem stoupá.

Letošní jarní prázdniny začínají v České republice už v pondělí. Po dobu šesti týdnů se žáci a studenti postupně vystřídají v domácích i zahraničních lyžařských střediscích. Týden pobytu na rakouských, italských a jiných zahraničních sjezdovkách či snow-parcích se však některým může mnohonásobně prodražit. Mnoho turistů v současné době spoléhá na to, že po vstupu do Evropské unie mají Češi nárok na zdravotní péči za stejných podmínek jako tamější občané, a proto považují cestovní pojištění, zejména pojištění léčebných výloh, za zbytečné vyhazování peněz. Podle posledního průzkumu České pojišťovny si milovníci zimních sportů v plné čtvrtině případů vůbec nebo jen občas sjednávají cestovní pojištění a riskují tak zbytečně ohrožení svých rodinných rozpočtů.

Nepojistit se je velmi nerozumné, protože v rámci pojištění léčebných výloh se člověk může spolehnout na pomoc asistenční služby, která se o něj postará, ví, jaké poměry v dané zemi panují a pomůže mu překonat i jazykovou bariéru, říká Zdeňka Pilná, vrchní disponentka likvidace neživotního pojištění České pojišťovny.

Standardní zdravotní pojištění navíc na rozdíl od pojištění cestovního nekryje léčbu v soukromých ordinacích a zdravotnických zařízeních, která převládají právě v blízkosti lyžařských středisek. Kromě toho, že v případě úrazu nebo onemocnění budou naši turisté muset platit za léky i ošetření stejnou částku jako místní obyvatelé, může být ještě větší finanční zátěží v případě úrazu převoz do zdravotnického zařízení nebo pak zpět do republiky. Repatriaci si totiž v každém případě hradí nepojištěný pacient sám a sumy za ni se mohou vyšplhat až na stovky tisíc korun.

Mohla by o tom vyprávět například 26letá lyžařka z Prahy, která si ve Francii komplikovaně zlomila holenní kost. Jen několikaminutový pobyt v helikoptéře, která ji převážela ze sjezdovky do nemocnice, stál necelých 1000 EUR, transport sanitkou do republiky dalších více než 40 tisíc korun. Podobnou zkušenost má také 19letý student z Moravy, který trávil loňské prázdniny s partou kamarádů v Tyrolských Alpách. Při pádu na záda v muldách utrpěl frakturu dvou hrudních obratlů, byl letecky přepraven do nemocnice, kde ho okamžitě operovali a po týdenní hospitalizaci byl opět letecky převezen do vlasti, to vše za více než 200 tisíc korun. Když se připočítaly částky za jeden den hospitalizace ve výši 810 EUR a veškeré ošetření a léky, vyšplhala se celková suma vyplacená Českou pojišťovnou na 430 tisíc korun. V případě podstatně závažnějších, život ohrožujících úrazů nebo náhlých příhod, jsou však náhrady ještě vyšší.

Česká pojišťovna spravuje 14,5 milionu pojistných smluv a s 37 % tržního podílu je největší pojišťovnou v České republice. V soutěži Pojišťovna roku 2004 pořádané loni v říjnu společností Fincentrum získala první místo. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 97,7 procenta.

Václav Bálek
tiskový mluvčí ČP