Více než 6 tisíc zájemců si vyzkoušelo bezpečný nákup platební kartou v internetovém obchodě

V rámci již tradiční akce Březen - měsíc internetu měli uživatelé internetu možnost se naučit, jak správně jeho prostřednictvím nakupovat i platit. Stačilo, když navštívili stránku www.bezpecnynakup.cz a bezplatně si vše vyzkoušeli. ČSOB poskytla pro tuto příležitost testovací platební karty a také svoji službu E-commerce, která zajišťuje internetovou akceptaci platebních karet založenou na technologickém řešení 3D-Secure.

Více než 6 tisíc uskutečněných transakcí v průběhu března dokazuje velký zájem o vyzkoušení bezpečného způsobu zaplacení nákupu v internetového obchodů prostřednictvím platební karty. Celkově v testovacím prostředí bylo nakoupeno zboží za 44 milionů korun při průměrné hodnotě transakce ve výši 6.207, Kč. Bez zajímavosti rovněž není, že uživatelé také neopomněli vyzkoušet, zda systém odmítne autorizovat platbu kartou v případě chybně zadaných údajů. Tomu i odpovídá téměř jeden tisíc zamítnutých transakcí z důvodu nesprávně zadaných údajů.

Služba ČSOB E-commerce obchodníkovi i zákazníkovi stejnou míru bezpečnosti jako při placení v kamenném obchodě. Technologii 3D-Secure podporují dvě největší kartové asociace VISA a MasterCard. Označení 3D vyjadřuje 3 domény, které zajišťují průběh platby:

• doména zpracovatelské banky
  • doména vydavatelské banky