Velké změny v cestovním ruchu?

Je téměř jisté, že v příští letní sezóně nebude většina CK schopna splnit své zákonné povinnosti.

Pojištění CK proti úpadku a posílení jistoty klientů CK v souvislosti se zákonem 159/99 Sb. , to byla již loni poměrně živě diskutovaná otázka. Zdálo by se, že v letošním roce je vše již v pořádku a klienti CK mohou v klidu odcestovat. Tak tomu skutečně je, ale tato jistota bude pravděpodobně trvat pouze do konce roku 2002.

Hlavní příčinnou je charakter tohoto pojištění. Pojišťovny de facto odpovídají za to, že CK bude dobře podnikat. Do hry zde vstupuje celá řada faktorů – od náhodných až po úmyslné -a na rozdíl od klasického pojištění nemusí být pojistná událost věcí zcela nahodilou. Z tohoto důvodu se pojišťovny, které tento produkt nabízejí – Generali Pojišťovna, a.s. jako vedoucí pojistitel, Allianz pojišťovna, a.s., Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Česká pojišťovna, a.s.,Uniqa pojišťovna, a.s., Pojišťovna České spořitelny, a.s., IPB pojišťovna, a.s., Komerční pojišťovna, a.s. a Kooperativa pojišťovna, a.s. – sdružily do tzv. poolu (kromě pojišťovny Zurich – dne 26.3.2002 však uzavřela spol. Generali Holding Vienna AG dohodu o převzetí východoevropských a středoevropských aktivit spol. Zürich Financial Services), který jim nejen umožnil společnými silami nést toto vysoké riziko, ale hlavně jim pomohl v zahraničí obstarat tolik potřebné zajištění (tj. pojištění pojišťovny či předání části rizika specializovanému podnikatelskému subjektu). Toto sdružení obdrželo v lednu roku 2001 výjimku ze zákona na ochranu hospodářské soutěže a to ve veřejném zájmu, neboť bylo jasné, že bez jeho existence by většina CK zůstala bez pojištění a zákon by se nepodařilo naplnit. Výjimka však byla poolu udělena pouze na dobu 2 let, neboť Úřad pro ochranu hospodářské soutěže byl přesvědčen, že se situace na trhu během 2 let tak radikálně změní, že umožní jednotlivým pojišťovnám poskytovat tento produkt samostatně.

To se však nestalo a po událostech z 11. září a jejich dopadu na pojistný a zajistný trh, je obstarání zajištění ještě složitější.

Co to tedy bude prakticky znamenat? Cestovní kanceláře mají zákonnou povinnost mít uzavřenou pojistnou smlouvu. Podle pojistitelů nabízejících toto pojištění je jedinou možností jak ho nabídnout pool. Ten má však možnost fungovat jen do ledna 2003 a podle průběhu dosavadních jednání mezi poolem a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže odhadují pojišťovny pravděpodobnost, že jim bude toto povolení prodlouženo, tak na 5%.

Podle předpokladů pojišťoven bude bez existence poolu situace na trhu následující:
Při velmi optimistické variantě budou tento produkt ochotny a schopny nabízet 3 pojišťovny, které si ale logicky vyberou jen ty nejvýznamnější hráče na trhu cestovních kanceláří a navíc pouze ty s nejlepšími ekonomickými výsledky. Maximální odhadovaný počet pojištěných CK by tak činil cca 150 – 240 oproti současnosti, kdy je pojištěno okolo tisíce CK. Pravděpodobnější je ale podle posledních signálů situace, kdy na pojistném trhu příslušná nabídka vůbec nebude existovat. Předběžné rozhovory vedené se zástupci zajistitelů ukázali, že jednotlivé pojišťovny zřejmě zajištění vůbec nezískají.

Drtivá většina CK tedy bude muset pravděpodobně skončit s podnikáním v cestovním ruchu nebo si najít cestu, jak zákon obejít. Ty cestovní kanceláře, kterým se podaří uzavřít pojistnou smlouvu, musí zase počítat s citelným nárůstem pojistného.

Ing. Tomáš Kříž
Generali Pojišťovna a.s.