Vedení Českých drah věří v minimální dopad případné stávky Federace strojvůdců na železniční dopravu

Vedení Českých drah, a. s., věří, že pokud se ve čtvrtek 16. března 2006 uskuteční stávka Federace strojvůdců, bude mít především symbolický charakter a neovlivní výrazně plynulost železniční dopravy v České republice. Je to cílem jednání, která probíhají mezi vedením Českých drah a prezidiem Federace strojvůdců.

Vedení Českých drah nicméně stále čeká na informace o rozsahu případné stávky ze strany Federace strojvůdců. Ta deklarovala, že bude schopna poskytnout více informací až ve středu 15. března po svém dopoledním jednání. V návaznosti na to přijmou České dráhy příslušná provozní opatření týkající se zajištění maximálního rozsahu dopravy.

Důvody stávky se nikterak netýkají kolektivního vyjednávání či jiných vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem. Jedná se čistě o politický a kompetenční spor jednotlivých odborových organizací spojený se schvalování novely zákoníku práce. Toto nemají ČD žádnou možnost ovlivnit a nejsou součástí tohoto procesu. Proto vedení Českých drah věří, že pokud se Federace strojvůdců rozhodne stávku uskutečnit, bude mít maximálně symbolický charakter a nenaruší zbytečně plynulost železniční dopravy.

V případě uskutečnění stávky se budou České dráhy řídit následujícím:

• Požadavek 100% garance bezpečnosti provozu ze strany Federace strojvůdců: Dodržení všech bezpečnostních předpisů, a to za všech okolností. Zde patří například odstavení vlaků ve stanici – nikoli na širé trati, dojetí rychlíkových spojů do větších stanic, apod.
  • V případě symbolické formy stávky v rozsahu několika minut nebude plynulost provozu výrazně ovlivněna – České dráhy přijmou odpovídající opatření na co nejrychlejší „srovnání“ spojů dle platného jízdního řádu. Dopad na cestující by měl být minimální.
  • V případě déle trvající stávky – České dráhy přijmou opatření tak, aby byl co nejvíce minimalizován dopad na cestující. Část spojů bude provozována nehledě na stávku, u dalších spojů České dráhy předpokládají zajištění náhradního dopravního řešení.

Více informací týkajících se organizace dopravy poskytnou České dráhy ihned, jakmile bude k dispozici stanovisko Federace strojvůdců týkající se rozsahu stávky. Časový předpoklad je ve středu 15. března 2006 v brzkých odpoledních hodinách.

Cestujícím doporučujeme sledování internetových stránek Českých drah (www.cd.cz), sdělovacích prostředků, stejně jako se mohou obrátit na zákaznickou informační linku ČD: 840 112 113, případně na kteroukoli stanici Českých drah.

Pro vedení Českých drah je prioritou přijmout taková opatření, aby případná stávka měla co nejmenší dopad na cestující a zákazníky Českých drah.