Vedení Českých drah a zástupci odborů podepsali kolektivní dohodu pro rok 2007

Dnes v 11.50 hodin podepsali zástupci vedení Českých drah, a. s., v čele s předsedou představenstva a generálním ředitelem Josefem Bazalou, se zástupci šesti odborových centrál kolektivní dohodu pro rok 2007.

Josef Bazala, předseda představenstva a generální ředitel, Českých drah, a. s., k tomu poznamenává: „Oceňuji konstruktivní komunikaci mezi zástupci odborů a vedením podniku, která stejně jako loni umožnila podpis kolektivní dohody ještě před Vánoci. Je to důkaz společného zájmu zaměstnanců a managementu na prosperující a úspěšné společnosti České dráhy a jejím silném postavení v rámci celoevropského konkurenčního prostředí .“

Dnešní podpis kolektivní dohody je součástí pokračujících změn v rámci fungování Českých drah během posledních dvou let. Ty se vedle růstu všech výkonových ukazatelů (přeprava cestujících i nákladu; tržby), promítly také do zlepšování hospodaření podniku. V roce 2007 by tak České dráhy měly podle schváleného podnikatelského plánu měly dosáhnout zisku ve výši 50 milionů Kč.

Nová kolektivní dohoda vstoupí v platnost 1. ledna 2007 a oproti letošnímu roku garantuje nárůst mezd ve výši 5,6 % (letošní nárůst byl podle kolektivní dohody 5,7 %). Zachovány zůstanou téměř všechny ostatní zaměstnanecké výhody – například 1 – 2 týdny dovolené navíc (podle profesí) či příspěvek zaměstnavatele na životní pojištění a penzijní připojištění.

České dráhy by podle předběžných odhadovaných ukazatelů měly ke konci roku 2006 zaměstnávat přibližně 57 400 zaměstnanců a průměrná hrubá mzda by měla na konci roku 2006 činit 21 900 Kč.