Valná hromada Raiffeisen International schválila navýšení základního kapitálu až o 67 milionů Eur

Mimořádná valná hromada Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) dnes schválila navýšení základního kapitálu společnosti. Tento krok dále přibližuje společnost jejímu vstupu na burzu.

Valná hromada dnes pověřila představenstvo Raiffeisen International navýšením základního kapitálu až o 67 milionů EUR (přibližně dvě miliardy korun). K navýšení má dojít úpisem nových akcií, kapitál společnosti se tak může zvýšit až o 17,6 procenta z dosavadních 380,4 milionu eur. Dojde rovněž k navýšení počtu akcií společnosti na 125 milionů.

Těmito kroky společnost Raiffeisen International dokončila strukturální přípravy na úpis akcií na burze, tzv. IPO (Initial Public Offering). Po splnění všech nutných právních úkonů tak společnost může zahájit prezentace potenciálním investorům. Se zahájením těchto prezentací se počítá na začátek dubna.

Raiffeisen International je holdingovou společností zastřešující aktivity Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) v regionu střední a východní Evropy. RZB momentálně drží 86 procent akcií Raiffeisen International, šest procent ovládají regionální rakouské banky Raiffeisen. Evropská banka pro obnovu a rozvoj a IFC ovládají shodně po čtyřech procentech kapitálu Raiffeisen International.

Skupina RZB působí v regionu střední a východní Evropy prostřednictvím 15 dceřiných bank, které mají v regionu 916 obchodních míst. Podle předběžných údajů vzrostla celková aktiva Raiffeisen International v regionu o přibližně 40 procent na více než 28 miliard eur.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.