Valná hromada posvětila prodej cateringu Českých aerolinií firmě Alpha Overseas Holdings

Mimořádná valná hromada Českých aerolinií dnes odsouhlasila prodej dceřiné společnosti Air Czech Catering firmě Alpha Overseas Holdings. Definitivní vypořádání transakce se očekává na přelomu března a dubna 2008.

Divestice cateringu a zaměření společnosti na hlavní předmět podnikání je součástí ozdravné Strategie Českých aerolinií OK 2006 – 2008, kterou schválila Valná hromada Českých aerolinií v červnu 2006 jako tříletou koncepci záchrany, stabilizace a rozvoje společnosti. Prodej Air Czech Cateringu společnosti Alpha Overseas Holdings Limited odsouhlasilo koncem loňského roku již Představenstvo a Dozorčí rada Českých aerolinií. V polovině ledna také došlo k podpisu smluvní dokumentace mezi oběma stranami a stanovení podmínek převzetí společnosti.

“Prostředky, které České aerolinie získají z prodeje Air Czech Cateringu, budou použity na úhradu závazků plynoucích z plateb finančního leasingu letadel, budou tedy investovány do vlastního majetku společnosti. Podaří se tak vyvázat České aerolinie z dluhů minulosti a uvolnit prostředky na další rozvoj,“ řekl prezident Českých aerolinií Radomír Lašák. Zároveň připomněl, že prodej cateringu nebude mít negativní dopad na kvalitu jídel na palubách Českých aerolinií, což je zajištěno dlouhodobou smlouvou s nabyvatelem.

„Jsme velmi potěšeni, že akcionáři Českých aerolinií schválili prodej dceřiné společnosti Air Czech Catering, která na pražském letišti poskytuje palubní občerstvení, právě společnosti Alpha. České aerolinie svým rozhodnutím o divestici ocenily zkušenosti a odborné znalosti společnosti, která provozuje letecký catering ve střední Evropě od roku 2005,“ řekl k rozhodnutí valné hromady výkonný ředitel pro kontinentální Evropu a USA Robert Shepherd a dodal: „Alpha se těší na rozvíjení užších obchodních vztahů s ČSA, klíčovou leteckou společností na středoevropském trhu. V rámci našeho dlouhodobého podnikatelského plánu také přinášíme na tento trh mnoho produktových inovací.“

Generální ředitel Alpha Group Peter Williams k prodeji uvedl: „Koupě tohoto podniku je součástí naší strategie ve střední Evropě. Alpha má v regionu vynikající pověst a nepochybně povede podnik v souladu se svými mezinárodně uznávanými vysokými standardy efektivity a kvality služeb.“

Zachování vysoké kvality servisu na palubách Českých aerolinií Součástí dohody s novým nabyvatelem je dlouhodobá smlouva, na základě které bude Air Czech Catering poskytovat služby Českým aeroliniím za současných cenových podmínek. Smlouva zaručuje i udržení vysoké kvality jídel včetně dodržování přísných hygienických postupů specifických pro letecký catering. I nadále budou České aerolinie určovat skladbu jídel pro cestující na palubách svých letadel.

Průběh divestice

Informace o cateringu byly poskytnuty celkem 67 potenciálním zájemcům z řad finančních investorů a domácích i zahraničních cateringových firem, z nichž 24 vyjádřilo zájem zúčastnit se prodejního procesu. Na základě předložení informačního balíčku podalo celkem 17 investorů v lednu 2007 předběžné nabídky. Dne 1. dubna 2007 byl catering vyčleněn do samostatné dceřiné společnosti Air Czech Catering. Sedmi firmám, které prokázaly dostatečnou finanční sílu, bylo umožněno provést v cateringu Due diligence. Finální nabídky podaly v říjnu dvě firmy. Nejlepší a nejvýhodnější prodejní podmínky Českým aeroliniím nabídla společnost Alpha Overseas Holdings Limited. Dosažená cena výrazně přesahuje nezávislé tržní ocenění.

Alpha Overseas Holdings Limited

Jedná se o 100% dceřinou společnost Alpha Airports Group, která je vlastněna italskou veřejně obchodovatelnou společností Autogrill a je jednou z největších světových společností zajišťujících podporu pro leteckou dopravu. Poskytuje maloobchodní a cateringové služby leteckým společnostem a letištím z více než 200 poboček v 17 zemích pěti světadílů. Skupina Alpha nabízí zákazníkům z řad leteckých společností komplexní služby v oblasti logistiky cateringu, palubního občerstvení, celního skladu a palubního maloobchodního prodeje. Ve 12 zemích pracuje pro více než 100 leteckých společností.

Skupina Autogrill Group

Autogrill je největší světový poskytovatel nápojů a občerstvení a maloobchodního prodeje pro cestující. V roce 2006 dosáhla společnost obratu kolem čtyř miliard eur. V současné době je přítomna ve 42 zemích, v nichž ve více než 1100 lokalitách provozuje přes 5200 prodejních míst a zaměstnává 70 000 pracovníků. Ti každoročně obslouží přes 890 miliónů zákazníků. Autogrill pracuje přímo i prostřednictvím svých hlavních dceřiných společností, HMSHost, Aldeasa (50 %) a Alpha, a to především na letištích, dálnicích a železničních stanicích, ale i v nákupních střediscích a na hlavních městských třídách. Díky akvizici Alphy vstoupil Autogrill i do oboru palubního občerstvení. Autogrill je kótován na Milánské burze cenných papírů a je kontrolován investiční větví rodiny Benettonů, firmou Edizione Holding S.p.A., která v něm drží prostřednictvím Schematrentaquattro S.r.l. 57,9 % akcií.