Valná hromada ČMHB schválila navýšení základního kapitálu

Praha, 11. března 2003 – Navýšení základního kapitálu upsáním nových akcií peněžitými vklady o 390,5 milionu Kč, tj. na částku 1,055 miliardy Kč, schválila dnešní řádná valná hromada Českomoravské hypoteční banky (ČMHB). Silní vlastníci v čele s ČSOB se shodli, že je nezbytné tímto navýšením vytvořit pro ČMHB prostor k další obchodní expanzi. ČSOB, která má dlouhodobě přebytek vlastního kapitálu, potvrdila tento krok, protože v hypotečním trhu vidí velké příležitosti k růstu.

Upisování akcií se připouští nad částku navrhovaného zvýšení základního kapitálu až do výše 664 186 500 Kč. Maximální výše základního kapitálu po zvýšení tedy může činit 1 328 373 000 Kč.

„Jak je obecně známo, hypoteční byznys v posledních letech roste velmi rychlým tempem, a ČMHB je v tomto růstu jedním z leaderů na trhu. Zatímco za rok 2001 ČMHB poskytla hypoteční úvěry v objemu 3,26 miliardy Kč, v roce 2002 to již bylo 6,49 miliardy. Také letos počítáme s další expanzí. Navýšením kapitálu jsme si připravili dostatečnou kapacitu tak, abychom i během budoucího růstu vykazovali dostatečnou kapitálovou přiměřenost,“ říká Jiří Votrubec, generální ředitel a předseda představenstva ČMHB.

Podle předběžných výsledků účetní rok 2002 ukončila ČMHB v českých účetních standardech s čistým ziskem 122,4 mil. Kč a bilanční sumou 19,2 mld. Kč.

Valná hromada dále potvrdila volbou předchozí kooptaci, provedenou dozorčí radou, a zvolila za členy dozorčí rady Carla Rosseye a Jiřího Nosála.

Carl Rossey (42) pracoval v průmyslovém sektoru a následně jako management konzultant u Arthur D. Little nternational. Od roku 1995 pracuje na vysokých pozicích v bankovnictví. Nejprve v Kredietbank, KBC Bank a od roku 1999 působí v ČSOB, kde je členem představenstva a vrchním ředitelem.

Jiří Nosál (32) v bankovnictví pracuje od roku 1995, kdy nastoupil do Živnostenské banky, poté se věnoval úvěrovým aktivitám a řízení rizik také v GECB a eBance. Od listopadu 2002 je ředitelem útvaru úvěrů pro retailovou klientelu a malé a střední podniky ČSOB.