V roce 2005 se opět vyhlašuje soutěž o novinářskou cenu “Psaní pro střední a východní Evropu ”

Vídeň (OTS) – V roce 2005 se pro novináře ze států střední a východní Evropy opět vyhlašuje soutěž o cenu "Psaní pro střední a východní Evropu", udělovanou rakouskou tiskovou agenturou APA (Austria Press Agency) ve spolupráci s peněžním ústavem Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Ocenění dotované částkou 5.000 eur, které byla poprvé uděleno v r. 2004, má za cíl podpořit porozumění a dialog mezi jednotlivými státy regionu střední a východní Evropy. Do soutěže budou přijímány všechny příspěvky, které pomáhají překonávat hranice a předsudky, a které mají jako téma evropskou integraci, otázky menšin a dialog mezi sousedskými zeměmi.

Budou se přijímat novinářské příspěvky publikované v období 1.8. 2004 až 31.7. 2005, které musejí být porotě předloženy nejpozději do 31. července 2005. U předlo­žených materiálů se vyžaduje článek v původním jazyce, jeho anglický překlad, a stručný životopis autora. Lze rovněž předkládat příspěvky uveřejněné v rozhlasu, televizi či online médiích. Vítěz ceny bude oznámen na slavnostním vyhlášení, jež se bude konat v listopadu 2005.

Regina Prehoferiová, ředitel BA-CA pro střední a východní Evropu, u příležitosti vyhlášení dalšího ročníku soutěže vyzdvihla důležitost regionu střední a východní Evropy pro ekonomickou budoucnost Evropy. Tato novinářská cena nejen přispívá k porozumění mezi starými a novými členskými zeměmi EU, ale také zároveň pomáhá, novinářskou formou, budovat základy pro spolupráci a prosperitu v Evropě.

Šéfredaktor APA Wolfgang Mayr zdůraznil důležitou roli tiskové agentury, která je schopna přinášet zprávy z regionu, jenž má v Evropě tak významnou politickou, ekonomickou a kulturní důležitost. Země střední a východní Evropy představují pro agenturu APA – přinášející již řadu let rozsáhlejší zpravodajství z tohoto regionu než jiné agentury – „trvalé téma pro budoucnost“.

Předseda poroty Ambros Kindel, vedoucí zahraničního odd. agentury APA, k tomu dodal, že porota nemá žádnou přísnou definici termínu střední a východní Evropa. K časech rostoucí evropské koheze by se příslušné regiony „neměly rýsovat s kompasem“. Do soutěže se tedy mohou hlásit i novináři z jihovýchodní Evropy nebo Ukrajiny. Cena je otevřena pro všechny, kdo se považují za Středo- nebo Východoevropany.

V roce 2004 byla cena udělena Luboši Palatovi, vedoucímu zahraniční redakce českého deníku Lidové noviny, za cyklus reportáží, v nichž esejistickou formou zpracovával téma integrace a transformace nových států EU. Ve svém příspěvku „Die siebente Ohnmacht“, který byl zvlášť oceněn porotou, nastínil obtížnou situaci novinářů v reformujících se zemích. Oceněn byl navíc německý novinář Stefan Jacobs (Der Tagesspiegel, Berlín) za citlivě zpracovaný cyklus reportáží „Cesta novou Evropou “.

Členy poroty jsou Jiří Pehe, poradce bývalého přezidenta ČR Václava Havla, slovenský odborník na komunikace Samuel Brečka, slovinský spisovatel Jože Hudeček, zástupce šéfredaktora polského deníku „Rzeczpospolita“ Pawel Lisicki, maďarský televizní reportér Júlia Váradi, mezinárodní tisková mluvčí BA-CA Ildiko Füredi-Kolarik a vedoucí zahraničního odd. agentury APA Ambros Kindel.

Své příspěvky do novinářské soutěže „Writing for Central- and Eastern Europe 2005“ zasílejte prosím na e-mailovou adresu cee.award@apa.at. Další informace a formulář přihlášky ke stažení lze najít na adrese http://www.apa.at/cee-award.