V podílových fondech již 157 mld. CZK, majetek v zahraničních fondech vzrostl o 3 mld. CZK

Asociace pro kapitálový trh (AKAT) přichází s významnou novinkou ve vykazování dat o podílových fondech – údaje jsou poprvé rozděleny nejen podle typů fondů, ale také podle měn jednotlivých fondů.

Ke konci 1. čtvrtletí 2004 tvořil majetek obyvatelstva v zahraničních a domácích podílových fondech úctyhodných 157,4 mld. korun, z čehož 49 miliard bylo svěřeno do správy zahraničních fondů.

V prvním čtvrtletí vzrostla hodnota majetku v zahraničních a domácích podílových fondech o 6,3 mld. CZK. Nejvíce majetku se již tradičně nachází ve fondech peněžního trhu (71,4 mld. CZK = 45%) a ve fondech dluhopisových (36,4 mld. CZK = 23%).

Nárůst aktiv do zahraničních podílových fondů dosáhl v prvním čtvrtletí letošního roku více jak 3 miliardy korun. Největší přírůstky zaznamenaly fondy peněžního trhu (+ 2 mld. CZK), fondy zajištěné (+1,1 mld. CZK) a fondy smíšené (+1 mld. CZK). Úbytek majetku zaznamenaly fondy dluhopisové ( –1 mld. CZK). Procentuálně nejvyšší nárůst byl zaznamenán u fondů smíšených – za 3 měsíce se objem investic vložených do těchto fondů zvýšil o 85 %!

V korunových zahraničních a domácích podílových fondech se nachází 146,1 mld. CZK (92,8 % majetku). Za pozornost stojí, že ze 48,9 mld. CZK, které se nachází v zahraničních fondech se 37,6 mld. nachází ve fondech denominovaných v domácí měně. Zveřejněním těchto údajů padá mýtus o zahraničních fondech jako nástrojích denominovaných výhradně v zahraničních měnách, uvedl Martin Fuchs, předseda představenstva AKAT.