V ČNB bude od října samostatně působit odbor finanční stability

[Tisková zpráva] Novým samostatným útvarem České národní banky se stane od 1. října 2010 odbor finanční stability. Tato institucionální změna je v souladu mezinárodním trendem posilování role finanční stability a makroprudenční politiky v centrálních bankách.

Na činnost nového samostatného odboru finanční stability bude dohlížet člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Kamil Janáček. Vznik odboru a vyčlenění expertů na finanční stabilitu z nynějšího  samostatného odboru ekonomického výzkumu a finanční stability (SAO EVFS) schválila bankovní rada ČNB. Ředitelem nového útvaru se stane Jan Frait, dosavadní náměstek ředitelky SAO EVFS.

Finanční stabilita patří již řadu let mezi hlavní cíle ČNB. V souvislosti s důsledky globální finanční krize se význam cíle a analýz finanční stability v centrálních bankách zásadně zvýšil. Na globální, evropské i národní úrovni začaly být diskutovány způsoby, jak do systému nástrojů pro prosazování finanční stability zařadit nový pilíř – makroprudenční politiku.

„Jednou z hlavních priorit nového odboru je přiblížit rámec makroprudenční politiky z hlediska propracovanosti a rigoróznosti k rámci, v němž je již dlouhodobě prováděna měnová politika,“ uvedl Jan Frait.

Samostatný odbor finanční stability se soustředí na stávající analýzy finanční stability a provádění zátěžových testů finančního systému. Kromě toho se bude zabývat makroprudenční regulací a makroprudenčním dohledem (v pojetí tzv. macroprudential oversight), které jsou zaměřeny na analýzu, hodnocení a omezování systémového rizika.

SAO EVFS se 1. října 2010 vrátí k názvu, který nesl do roku 2007 (samostatný odbor ekonomického výzkumu), a k původnímu primárnímu mandátu, tedy zodpovědnosti za stanovování priorit ekonomického výzkumu, jeho koordinaci v rámci celé ČNB a k tvorbě záznamů z měnověpolitických jednání. Ředitelkou samostatného odboru  ekonomického výzkumu bude i nadále současná  ředitelka SAO EVFS Kateřina Šmídková.