V České republice byl udělen grant organizaci Junior Achievement, ČR ve výši 25 tisíc dolarů.

Citigroup oznámila zahájení svého dlouhodobého globálního projektu na podporu finančního vzdělávání v hodnotě 200 milionů dolarů a založení Kanceláře pro finanční vzdělávání.

Praha, ČR. V souladu s jednou ze svých priorit, že dobré finanční vzdělání zvyšuje kvalitu života jednotlivců, rodin a institucí a současně posiluje rozvoj občanských komunit po celém světě, oznámily dnes finanční skupina Citigroup a nadace Citigroup Foundation zahájení svého desetiletého projektu na podporu rozvoje finančního vzdělávání. Projekt zahrnuje všech 100 zemí, v nichž je Citigroup celosvětově přítomna, tedy včetně České republiky a podpoří ho celkovou částkou 200 milionů dolarů.

Od začátku působení v České republice Citigroup dlouhodobě podporuje místní projekty finančního vzdělávání částkou 250 tisíc dolarů. V letošním roce tato největší světová finanční skupina oznámila udělení nového grantu organizaci Junior Achievement, ČR ve výši 25 tisíc dolarů na podporu vzdělávacího projektu s názvem Poznej svoje peníze.

Nadílnou součástí právě zahájeného projektu Citigroup je vytvoření Kanceláře pro finanční vzdělávání. Jak dnes oznámila tato největší světová finanční skupina, vedením této Kanceláře byla jmenována Dara Duquay, jež dříve působila jako výkonná ředitelka neziskové organizace Jump$tart Coalition for Personal Financial Literacy ve Washingtonu.

Citigroup se snaží aktivně zapojovat a vést své zaměstnance po celém světě k tomu, aby předávali své odborné znalosti a dovednosti lidem, kterým poskytují své služby. Citigroup dnes proto rovněž oznámila, že každý zaměstnanec má nárok na jeden den placeného volna ročně, který věnuje dobrovolnické práci ve prospěch neziskových organizací.

Charles Prince, nejvyšší výkonný představitel Citigroup, k tomu uvedl: „Citigroup tradičně a dlouhodobě podporuje oblast finančního vzdělávání. Dnes tento svůj morální závazek dále prohlubujeme a stvrzujeme vkladem dalších finančních prostředků a ještě specifičtějším zaměřením, jež se opírá o energii a čerpá z entuziasmu všech 275 000 zaměstnanců naší společnosti. Jde o mnohem víc než jen o pouhé vyplnění šeku; jde o využití toho, co dovedeme nejlépe, na pomoc lidem celého světa připravit si lepší život pro sebe a své rodiny. V průběhu příštích deseti let Citigroup ovlivní život milionů lidí tím, že jim umožní získat finanční vzdělání a pomůže jim tak splnit jejich sny.“

Generální ředitel Citibank a.s., Atif Bajwa, k tomu dodává: „V České republice spolupracujeme s nevládní organizací Junior Achievement, ČR na vzdělávacím programu Poznej svoje peníze, který je určen studentům a pedagogogům středních škol. Cílem tohoto programu je pomoci mladým lidem naučit se zacházet s jejich finančními prostředky a rozvíjet životní zručnosti mladých lidí potřebné pro orientování se ve světě financí. Do budoucna plánujeme další rozšíření naší spolupráce v rámci této globálně pojaté iniciativy Citigroup.“

Závazek Citigroup podporovat v širší míře finanční vzdělávání, bude spočívat převážně ve formě grantů udělovaných nadací Citigroup Foundation, které budou doplněny o granty a programy vycházející z jednotlivých oblastí odborného zaměření Citigroup.

Zejména za pomoci nově založené Kanceláře pro finanční vzdělání bude Citigroup identifikovat a koncipovat nové programy sloužící k podpoře a propagaci finančního vzdělávání a rozvíjet strategie finančně-vzdělávacích iniciativ a projektů a jejich následné uvedení do života. Kancelář pro finanční vzdělání poskytne veřejnosti základy finančního vzdělání a bude také mobilizovat intelektuální kapacitu a dovednosti zaměstnanců skupiny Citigroup po celém světě.

Tuto skutečnost také podtrhla Dara Duquay, nově jmenovaná ředitelka Kanceláře pro finanční vzdělávání: „Moje zkušenosti ukazují, že finanční vzdělání je nezbytné pro proměnu finančních omylů ve finanční úspěchy. Velmi se těším na své působení u Citigroup a poslání vést její úsilí při identifikaci a realizaci programů, jež si kladou za cíl pomáhat lidem dobře se vyznat ve finančních otázkách, stát se sobestačnými a tak budovat vlastní bohatství.“

Pro podporu těchto svých aktivit Citigroup vytvořila nové webové stránky, které obsahují informace o programech finančního vzdělávání, údaje o nadcházejících aktivitách a referenčních zdrojích, včetně Studijních osnov programů finančního vzdělávání. Více informací je možné získat na adrese: financialeduca­tion.citigrou­p.com.