Úvěrový rekord v roce 2004, fixace poplatků do roku 2010

Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s. (do konce roku 2004 pod názvem Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, a.s.) dosáhla v roce 2004 s 35% přírůstkem v oblasti úvěrů největší nárůst obchodu za dobu své existence. V segmentu překlenovacích úvěrů šlo vůbec o nejúspěšnější obchodní rok v historii firmy, když jejich objem dosáhl hodnoty 5,9 miliardy Kč. V roce 2004 bylo poskytnuto celkem 31 461 úvěrů v hodnotě 6,5 miliardy korun (pro srovnání: v roce 2003 se jednalo o objem úvěrů ve výši 4,8 miliardy Kč).

Podle slov Guido Lohmanna, předsedy představenstva a ředitele Modré pyramidy stavební spořitelny, …jsme od poloviny roku 2004 restruktu­ralizovali produktovou nabídku, čímž jsme jí učinili jednodušší, srozumitelnější a dostupnější. K tomu nabízíme všechny překlenovací úvěry s nulovou akontací. V oblasti úvěrování jsme se podstatně zrychlili, přičemž zpracovatelné žádosti o úvěr vyřizujeme v průměru za méně než 10 pracovních dnů. Restrukturalizována byla také vlastní odbytová síť, přičemž zlepšená kvalifikace našich spolupracovníků a kvalitní IT podpora ještě více zlepšily kvalitu a komplexnost našich služeb. Modrá pyramida tak podstatně přispěla k získávání a renovaci vlastnického bydlení v České republice, zdůraznil ředitel třetí největší české stavební spořitelny.

Tento bezesporu pozitivní výsledek je však dotčen mimořádným nápravným opatřením, které bylo na dnešní tiskové konferenci otevřeně objasněno vedením banky v čele s předsedou představenstva a ředitelem Modré pyramidy stavební spořitelny Guido Lohmannem.

V posledních týdnech roku 2004 a na začátku letošního roku vrátila Modrá pyramida svým klientům téměř 120 miliónů korun za neoprávněně účtované úhrady za vedení účtu stavebního spoření. K vracení této úhrady dochází u smluv o stavebním spoření, které byly uzavřeny v období mezi 26. říjnem 1995 a 30. červnem 1999 v rámci tzv. programu Junior. V něm byly pro mladé lidi do 26 let smluvně zakotveny nulové poplatky. Tyto účty však byly v minulosti nesprávně zatěžovány úhradou za vedení účtu stavebního spoření, která platí až pro smlouvy uzavřené od července 1999 v rámci stejnojmenného programu Junior.

Jak dnes novináře Guido Lohmann informoval, po završené analýze v polovině roku 2004 se představenstvo společnosti pod jeho vedením okamžitě usneslo tuto nekorektnost, ke které v minulosti došlo, bezodkladně napravit. Celkem 179 tisícům klientů, kteří měli nebo mají u naší stavební spořitelny smlouvy v rámci programu Junior uzavřené mezi říjnem 1995 až červnem 1999, jsme vrátili úhradu za vedení účtu stavebního spoření, a to včetně ušlých úroků a případných náhrad za ušlou státní podporu. Příslušná částka byla připsaná na účty stavebního spoření dotčených klientů. Ti, kteří již u nás žádný účet nemají, dostali v minulých dnech své peníze poštovní poukázkou a tento krok stavební spořitelny přijali pozitivně. Současní klienti si mohou tuto skutečnost ověřit na výpisu z účtu, který obdrží v těchto dnech, řekl Guido Lohmann. Klientům Modré pyramidy se šéf stavební spořitelny prostřednictvím médií osobně omluvil za toto nekorektní jednání. V průběhu roku 2004 byla vedením společnosti v čele s Guido Lohmannem přijata řada opatření, aby k podobným nedopatřením již nedošlo.

Informace jsou k dispozici na webových stránkách www.mpss.cz, dotazy klientů zodpoví stavební spořitelna na e-mailové adrese info@mpss.cz nebo na posílené telefonní informační lince 222 824 777, která bude k dispozici mimořádně také o tomto víkendu.

Toto nápravné opatření zatíží významnou měrou hospodářský výsledek stavební spořitelny za rok 2004, který nicméně zůstane nadále pozitivní.

Předseda představenstva Modré pyramidy zásadně odmítl jakékoli spekulace o spojování přijaté nápravy v rámci programu Junior s případnou mnohamilionovou pokutou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V hospodářském výsledku společnosti za rok 2004 jsme ve smyslu péče řádného hospodáře vytvořili rezervu, avšak zároveň jsme podali rozklad proti rozhodnutí 1. instance. Vyčerpáme všechny právní možnosti, abychom zabránili cenové regulaci ze strany úřadu, zdůraznil Guido Lohmann.

Šéf stavební spořitelny oznámil zásadní novinku pro klienty ohledně poplatků za vedení spořícího i úvěrového účtu. Modrá pyramida garantuje, že tyto poplatky až do roku 2010 oproti stávající úrovni nezvýší. To se týká jak bezmála jednoho milionu současných smluv, tak všech smluv o stavebním spoření a úvěrových smluv, jež budou uzavřeny do konce roku 2005. Poplatek za vedení účtu, spořícího i úvěrového, tak nepřesáhne současných 25 Kč měsíčně, přičemž poplatek za evidenci úrokového zvýhodnění nebude od roku 2005 účtován. Výpisy z účtu a správa státní podpory jsou pro klienty Modré pyramidy i nadále zdarma, připomněl G. Lohmann.

Obchodní rok 2004 byl pro Modrou pyramidu velice úspěšný, nicméně celkově nebyl určitě snadný, řekl Guido Lohmann a dodal: Protože jsme však tuto výzvu zvládli a naši stavební spořitelnu nasměrovali na úspěšný kurs, pohlížíme s důvěrou na obchodní rok 2005 a naplníme pozitivní očekávání našich klientů a akcionářů, podtrhl předseda představenstva Modré pyramidy stavební spořitelny Guido Lohmann.

PhDr. Hana Vaněčková
tisková mluvčí Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s.