Úvěrová pojišťovna Čescob má nového akcionáře

Celosvětové spojení mezinárodních skupin Euler Group a Hermes

13.5.2003 vrcholní představitelé společností Hermes Kreditversicherungs-AG, Hamburg a ČESCOB, úvěrové pojišťovny, a.s. oficiálně oznámili vstup do závěrečné fáze propojování skupin Euler Group a Hermes v České republice.

Tento proces má svůj původ v celosvětovém spojení dvou vedoucích nadnárodních skupin na poli úvěrového pojištění – Euler Group a renomované německé pojišťovny Hermes – obě vlastněné pojišťovnou Allianz. Nově vzniklé uskupení s novým jménem Euler Hermes spojuje výhody a know-how obou původních skupin. Vzniká tak jednoznačně dominantní světové uskupení s 37% podílem na světovém trhu, mající přímé zastoupení ve 35 zemích světa.

V České republice měly obě skupiny své zastoupení a to výše zmíněný Čescob a Hermes Kredit Service, s.r.o., která nabízela své pojištění pod licencí Allianz. Jako další logický krok následující po světové fúzi je spojení těchto dvou aktivit také na domácím trhu.

V České republice byl tento proces již nastartován v prosinci 2002, kdy se majoritním 51% akcionářem Čescobu stala německá úvěrová pojišťovna Hermes. Původní akcionáři – Česká pojišťovna a belgická Euler Cobac (také člen skupiny Euler Hermes) – zůstávají nadále se svými podíly ve společnosti.

Druhým krokem bude – po provedení nezbytných právních kroků – inkorporace Hermes Kredit Service jako dceřiné společnosti Čescobu.
Dojde také ke změně jména Čescobu na Euler Hermes Čescob, aby se tak pomocí nového jména, loga a jednotné korporátní image zdůraznila příslušnost do skupiny Euler Hermes.

Výsledkem celého procesu bude významné posílení pozice skupiny Euler Hermes na českém trhu jako druhého největšího úvěrového pojistitele se 40% tržním podílem. „Našim cílem je stát se v krátké době jedničkou na českém trhu,“ řekl předseda představenstva Čescobu pan Ing. Július Kudla.

V loňském roce činil předpis pojistného Čescobu 104 mil. Kč. Společnost má přes 200 firemních klientů, od největších společností až po malé a střední podniky. V loňském roce pojistila dodávky v hodnotě 31 miliard Kč a zaznamenala také výrazný růst hlášených pojistných událostí v tuzemsku i v zahraničí, zejména v Německu a Polsku.