Uvažované zdanění HZL může zhoršit dostupnost bydlení a zpomalit rozvoj trhu nemovitostí

Praha, dne 3. června 2005 – Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) upozorňuje na opatření, které v rámci návrhu novely zákona o daních z příjmů chystá Ministerstvo financí ČR. Jedna z připravovaných změn by měla zrušit daňové úlevy pro hypoteční zástavní listy (HZL). V situaci, kdy je v ČR získání kvalitního bydlení pro řadu lidí stále problémem, tento krok může jeho dostupnost ještě snížit. HZL jsou totiž důležitým zdrojem financování hypotečních úvěrů a zrušení daňového zvýhodnění může zvýšit úrokové sazby hypotečních úvěrů až o několik desetin procentního bodu. To by znamenalo, že měsíční splátka standardní hypotéky ve výši 1,5 mil. korun by se mohla prodražit až o 400 korun měsíčně.

Český trh s bydlením a návazně stavební výroba se v posledních letech slibně rozvíjely, a to i díky větší dostupnosti hypoték, říká Zdeňka Klapalová, prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, a dodává: Dosavadní pokles úrokových sazeb umožnil prakticky zrušit státní finanční podporu hypoték. V okamžiku, kdy je možné čekat postupnou deregulaci nájemného a od roku 2008 zdražení bydlení vinou plánované změny DPH, a kdy je zároveň jasné, že ani nízké úroky nevydrží do nekonečna, nám odstranění tohoto typu podpory bydlení v současné době připadá velmi nesystémové.

Ve prospěch co nejširší podpory bytové výstavby hovoří také další údaje o rezidenčním trhu v ČR. Podle Trend Reportu 2004, studie ARTN, tvoří byty ve vlastnictví pouhých 13% českého bytového fondu a počet nájemních bytů je 2× větší než bytů ve vlastnictví.

Daňová úleva na HZL jako nepřímá státní podpora hypoték zvyšuje dostupnost bydlení širokému okruhu lidí. Růst úrokové sazby by mohl znamenat odliv potenciálních stavebníků a zájemců o koupi nemovitostí, což by se mohlo negativně projevit na poměrně dobře fungujícím trhu rezidenčních nemovitostí, dodává Michal Šourek, viceprezident ARTN.