Úspěšný rok programu Ponte – očekávané financování grantů ze strukturálních fondů EU 3,7 miliard korun

V Praze, 8.prosince 2004 - Program Ponte - ucelený program pro financování projektů v rámci strukturálních fondů EU uvedla KB jako první na českém trhu už v prosinci loňského roku.

KB v současné době eviduje více než 335 žádostí o financování nebo projektů připravených k jednání. Celková částka všech těchto projektů přesahuje 15 miliard korun. Tento objem zahrnuje veškeré finanční zdroje, to znamená vlastní zdroje klienta, úvěry a dotace. Klienti KB v rámci těchto projektů plánují financování ze strany banky přibližně ve výši 3,7 miliardy korun. Celková výše poskytnutých úvěrů samozřejmě závisí na schválení žádostí o dotaci v rámci příslušných operačních programů.

Nejčastější poptávka ze strany klientů je po úvěrech ve výši 5 – 10 milionů korun na jednotlivý projekt. Průměrná výše celkového rozpočtu podnikatelských projektů se pohybuje kolem 15 miliónů korun. Municipality naproti tomu připravuji projekty v průměrné výši nákladů 20 až 25 milionů korun, uvedl v této souvislosti Petr Slabý, náměstek ředitele marketingu KB.

Nejvíce projektů (124), které v současné době KB s klienty projednává, se vztahuje k operačnímu programu Průmysl. Dále je to 85 projektů v rámci regionálního operačního programu, 83 projektů připadá na program zemědělství. Zbývající projekty jsou rozděleny mezi ostatní operační programy.

Jedním z prvních klientů KB, který využil možnost získat grant ze strukturálních fondů EU, je společnost Agra Ždánice sídlící v Bystřici nad Pernštejnem. Tento klient získal dotaci na nákup zemědělských strojů v rámci operačního programu rozvoj venkova a multifunkční zemědělství. KB mu poskytla úvěr na předfinancování grantu ve výši necelých dvou miliónů korun a současně také úvěr na spolufinancování nákupu těchto strojů ve výši 2,3 mil. Kč. Celkové náklady projektu dosáhly výše 5,2 mil Kč, z toho dotace pokryje 1,9 mil. Kč, upřesňuje Miloslav Kukla, ředitel obchodního centra KB Havlíčkův Brod, které financování projektu s klientem připravovalo.

Významná část projektů, zejména municipálních, je náročná na přípravu a zpracování. Jedná se především o municipální projekty, které navazují například na tvorbu územních plánů, vyžadují stavební řízení a další důležitá rozhodnutí. Při financování těchto projektů střednědobého a dlouhodobého charakteru budou klíčové následující dva roky. Dále je třeba zmínit dvouletou lhůtu pro dočerpání grantů po jeho schválení. To znamená, že projekty, které získají toto financování do konce roku 2006, mohou být realizovány a fakticky čerpat dotace ještě další 2 roky, tj.do roku 2008, vysvětluje Petr Slabý.

Program Ponte nabízí pro klienta komplexní řešení, konkrétně zahrnuje příslib úvěru, úvěr na předfinancování grantu, úvěr na spolufinancování projektu a finanční poradenství při přípravě projektu. KB pro potřeby klientů, kteří se ucházejí o možnost čerpat granty ze Strukturálních fondů, speciálně vyškolila 200 bankovních poradců. Jejich služeb lze využít v síti 45 specializovaných obchodních center KB. Obchodní centra KB jsme vybavili i speciálním softwarovým nástrojem, který klientovi pomůže vybrat optimální dotační titul pro jeho projekt, dodává Petr Slabý.

Komerční banka je třetí největší bankou v České republice, která poskytuje klientům komplexní služby v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. 7 600 zaměstnanců Komerční banky obsluhuje více než 1 300 000 klientů, kteří mohu využít rozsáhlé sítě 334 obchodních míst v celé republice. KB provozuje téměř 550 bankomatů a více než 600 000 klientů využívá jeden z kanálů přímého bankovnictví

.

Komerční banka byla v roce 2004 zvolena „Bankou roku“. KB je součástí skupiny Société Générale, která je pátou největší bankovní skupinou v eurozóně a obsluhuje na 16 miliónů klientů na celém světě.

www.kb.cz
 www.socgen.com