Úspěšné zátěžové testy obchodního systému Energetické burzy Praha

PRAHA (11. července 2007) – Energetická burza Praha (PXE) úspěšně provedla finální testování obchodního systému. Během simulace extrémního zatížení byly sledovány všechny klíčové parametry včetně stability obchodního prostředí.

Automatický obchodní systém (AOS) Energetické burzy Praha úspěšně prošel finální fází testování. Simulováno bylo zejména extrémní zatížení ve všech etapách běžného obchodního dne. Počet uzavřených obchodů dosahoval v některých okamžicích až 12 obchodů za vteřinu. Na testování se aktivně podílelo dvanáct budoucích účastníků obchodování, tři clearingové banky a dva tvůrci trhu. Všichni tak měli unikátní možnost prověřit bezchybnost připojení a sami si ověřit chování obchodní platformy v podmínkách špičkového zatížení.

„Zátěžové testy jsou pro nás vlastně poslední etapou celého projektu z pohledu IT. Je to vyvrcholení šestiměsíční práce týmu našich programátorů, kteří na vývoji systému AOS pracovali. Na základě ohlasů ze strany účastníků obchodování jsem přesvědčen, že se nám podařilo vyvinout velmi dobrou a uživatelsky přívětivou platformu, která bude patřit ke špičce na energetickém trhu“ – říká David Kučera, generální sekretář Energetické burzy Praha.

AOS je plně elektronický obchodní systém, který byl vyvinut Burzou cenných papírů Praha a speciálně upraven pro potřeby Energetické burzy Praha na základě požadavků budoucích účastníků obchodování. Jeho logika vychází z prověřených systémů burzy a byl doplněn o funkcionality blízké úspěšnému systému SPAD. Burzovní systém také poprvé ve své historii nabízí uživatelskou obchodní platformu, přístupnou přes internet.

„Zkušenosti ze zahraničí dokládají stále větší propojenost kapitálových a komoditních trhů, která se týká nejen technologií a systémů, ale také lidí, stylu práce a způsobu dokumentace, regulace i komunikace. Právě úzká spolupráce mezi Burzou cenných papírů Praha, Energetickou burzou Praha, Univycem a nově vytvořenou Centrální protistranou dává všem společnostem obrovský potenciál pro budoucí rozvoj. Jsme nyní připraveni jít do jakéhokoliv technologického projektu týkajícího se obchodování, vypořádání a clearingu jak v České republice tak v regionu.“ – dodává Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.