Úspěšná Eurokonverze na Slovensku

V souvislosti s plánovaným zavedením Eura ve Slovenské republice od roku 2009 probíhá ve finančních institucích úprava jejich informačních systémů tak, aby korespondovali s novou legislativou. To znamená, že od 24. srpna jsou společnosti povinny zobrazovat informace o částkách kromě SKK i v Euru a od nového roku se pak částky budou v Euru i zpracovávat a v SKK pouze zobrazovat.

Společnost Creditinfo Solutions jako přední dodavatel připojení do bankovních registrů v České republice i na Slovensku, již tuto problematiku úspěšně implementoval do svých systémů Bureau Connector a také Decision Maker, který zajišťuje automatizované zpracování a hodnocení žádostí o úvěrové produkty.

V systému pro připojení do registru – Bureau Connector – se viditelné změny týkají především formulářů pro zadávání žádostí na prověření klientů. Dle legislativy probíhá dotazování stále v SKK, ale paralelně je již připravena testovací verze, která komunikuje s registrem v EUR. Nově získané reporty je možné zpracovávat v obou měnách a pro zachování možnosti zpětné analýzy historických reportů byla přidána možnost jejich obousměrného zobrazení ve volitelné měně. V modulu Evaluation došlo také k nasazení paralelních skoringových karet pro Euro, které budou automaticky zapojeny od 1. 1. 2009.

Otázka nasazení duální měny v Decision Makeru byla náročnější, jelikož se jednalo u zásah napříč celým systémem. Nová měna tak byla zaimplementována do všech obrazovek a formulářů, kde dochází k automatickému přepočítávání a zobrazení, do vnitřních výpočtů schvalovacího systému, do rozhodovacích strategií, obchodních procesů, odpovídajících číselníků, skóringových karet a neodmyslitelně také do všech tiskových výstupů určených klientovi.

Aktuálně jsou v různých fázích nasazení, implementace, testování či jednání o „Eurokonverzi“ našich produktů bankovní společnosti jako Dexia banka Slovensko a.s., VOLKSBANK Slovensko, a.s., UniCredit Bank Slovakia a. s., Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., BRE Bank SA, pobočka zahraničnej banky mBank v Slovenskej republike a další.

Decision Maker

Decision Maker je softwarový nástroj pro variantní poskytování různých typů rizikových finančních produktů od plošné nabídky malých a „rychlých“ produktů jako jsou spotřebitelské a osobní úvěry nebo mikro-úvěry pro podnikatele a SME, až po kombinované produkty sestavené vždy na míru konkrétnímu klientovi. Mezi jeho hlavní výhody patří garance objektivního hodnocení a snižování operačního rizika. Systém zároveň splňuje implementaci dle bankovních standardů a BASEL II principů.

Decision Maker podporuje vedle automatizace procesu spojeného s poskytováním rizikových produktů také řízení rizika, distribuci procesů na pobočkovou síť, operativní změnu vyhodnocovacích strategií, aktualizaci scoringových karet a další možnosti. Ve spolupráci s nástrojem Debt Master pak pokrývá monitoring úvěrového vztahu s pravidelným hodnocením interních a externích zdrojů či inteligentní způsob vymáhání vzniklých pohledávek s individuálním přístupem ke každému zákazníkovi.