UNIQA: Většina motoristů mírné zvýšení sazeb povinného ručení nepocítí

UNIQA pojišťovna v minulých dnech stanovila na základě vyhodnocení škodního průběhu a pojistného kmene povinného ručení nové základní sazby pro toto pojištění, platné od 1. ledna 2004. Povinné ručení UNIQA již počítá se zvýšeným limitem krytí, tak jak to předpokládá novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidel. Zatímco nyní činí standardní požadované krytí u majetkových škod 5 milionů korun a u škod na zdraví 18 milionů korun, počítá se v nejbližší době s jeho navýšením na 18 a 35 milionů korun.

U většiny kategorií UNIQA pojišťovna zvýšila základní sazby přibližně o 5 %, některé zůstanou beze změny. Více příští rok zaplatí pouze držitelé nejsilnějších motocyklů a osobních automobilů. Ve dvou nejběžnějších kategoriích osobních vozidel (1001 až 1350 ccm a 1351 až 1850 ccm) si oproti loňsku motoristé připlatí přibližně o dvě stokoruny více. UNIQA ovšem bude garantovat ve srovnání s rokem 2002 maximální možné plnění na úrovni více než trojnásobku u škod na majetku a téměř dvojnásobku u škod na zdraví osob.

Bezproblémoví motoristé beze škod v minulých letech toto nepatrné navýšení pojistného vůbec nepocítí, naopak jejich platba bude díky čerpání bonusu až o 20 % nižší než základní pojistné.

Pro odpovědné řidiče, kteří se chtějí zabezpečit před nároky na náhradu škody ještě lépe, připravila UNIQA pojišťovna ještě nadstandardní krytí ve výši 50 milionů pro škody na majetku a 60 milionů pro škody na zdraví osob. Nabídka zvýšeného krytí se UNIQA pojišťovně osvědčila v minulých letech, kdy více než tři čtvrtiny jejích klientů uzavíraly pojištění v této vyšší hladině limitů.

V současné době má UNIQA ve svém kmeni přibližně 65.000 smluv povinného ručení. V poslední době nám v průměru přibývá okolo tisíce nových klientů měsíčně. Za prvních osm měsíců roku 2003 činila škodovost tohoto segmentu přibližně 86 %, což znamená, že z každé koruny zaplaceného pojistného vyplatila UNIQA na pojistném plnění téměř devadesát haléřů zpět.

O společnosti

UNIQA pojišťovna je součástí středoevropského koncernu UNIQA Group Austria, který v současné době vyvíjí aktivity celkem v deseti evropských zemích. V roce 2002 předepsal koncern na pojistném 2,426 miliardy EUR (kapacita celého českého pojistného trhu činila ve stejné době cca 2,8 miliardy EUR). Rakouská UNIQA je leaderem tamějšího pojistného trhu s přibližně čtvrtinovým podílem. Česká dceřiná společnost byla založena v roce 1993 jako Česko-rakouská pojišťovna, a koncernový název UNIQA převzala v polovině roku 2001. Stabilně se řadí mezi deset nejsilnějších pojišťoven na českém trhu, opakovaně jí byl potvrzen agenturou Standard & Poor´s prestižní rating BBBpi.