UNIQA rostla v Čechách i v celé Evropě

V UNIQA pojišťovně vzrostlo výrazně pojištění osob. V prvním pololetí roku 2005 dosáhla předepsaného pojistného přesahujícího 1,4 miliardy Kč a meziroční nárůst dosáhl více než 4 %. UNIQA tak i nadále drží trend nepřetržitého růstu nad celotržním průměrem.

Neživotní pojištění se podílelo na celkové výši 1,1 miliardou Kč, což znamenalo nárůst o 0,2 % oproti stejnému období loňského roku. V životním pojištění předstihlo předepsané pojistné ve výši 297 mil. Kč loňskou hodnotu téměř o 23 %. Tohoto příznivého vývoje životního pojištění bylo dosaženo díky posílení všech prodejních kanálů pojišťovny a uvedení nových pojistných produktů, které byly veřejností pozitivně akceptovány.

Celková stagnace neživotních odvětví UNIQA souvisí s částečným odlivem velkých korporátních klientů do zahraničí, s nímž je celý český pojistný trh konfrontován od vstupu do EU.

V neživotním pojištění dosáhla UNIQA příznivého vývoje s nárůstem o 16 % v oblasti povinného ručení. Dominantní postavení si drží pojištění motorových vozidel, v rámci něhož UNIQA předepsala polovinu celkového pojistného. Podíl havarijního pojištění činil v pololetí 30 %, podíl povinného ručení 20 %.

Celkový škodní průběh se vyvíjel příznivě. Během prvního pololetí pojišťovna nezaznamenala žádné škody velkého rozsahu, které vždy znamenají podstatné vychýlení tohoto ukazatele.

Počet smluv ve kmeni UNIQA přesáhl 302 tisíc a meziročně se zvýšil o více než 6 %.

UNIQA Group: strmý nárůst předepsaného pojistného a dobrý výhled do budoucna

Evropský pojišťovací koncern UNIQA Group, jehož je UNIQA pojišťovna součástí, pokračoval v první polovině letošního roku v úspěšném růstu a předepsal pojistné ve výši 2,487miliardy eur. V porovnání s loňským rokem se zvýšilo pojistné o více než 30 %.

Zatímco společnosti UNIQA působící na rakouském trhu předepsaly pojistné ve výši 1,793 miliardy eur (meziroční růst +9,7 %), ostatní zahraniční společnosti UNIQA vybraly od klientů 0,694 miliardy eur (tedy asi 39 % celkového pojistného koncernu). Do tohoto výsledku jsou započteny jak organický růst dosavadních společností, tak i nové akvizice v Německu, Itálii a Bosně a Hercegovině.

V pololetí vykázala UNIQA zisk před zdaněním ve výši 85,5 milionu eur (dle IFRS), což představovalo 71 % loňského celoročního přebytku. Nerakouské společnosti koncernu přispěly k tomuto výsledku již bezmála třetinou. Očekávaný hospodářský výsledek koncernu pro rok 2005 je i přes nedávné ničivé povodně v Rakousku a dalších zemích Evropy ca. 150 mil. eur.

Bc. Petra Strejčková
UNIQA pojišťovna, a.s.