UNIQA Group expanduje do Bulharska

Evropská pojišťovna UNIQA se dohodla s většinovým akcionářem EQUEST na převzetí dvacetiprocentního podílu v šesté největší bulharské pojišťovně Vitosha (Vitoša) s výhledem na pozdější získání majority. Bezprostředně po vstupu do této šesté největší bulharské společnosti na pojistném trhu dosadí UNIQA i své zástupce do vrcholového managementu.

Pojišťovací skupina UNIQA je nyní vedle rakouského trhu, kde nadále drží pozici jedničky, zastoupena v dalších 13 zemích, mimo jiné v České republice svou sesterskou UNIQA pojišťovnou. Letos se soustřeďuje zejména na perspektivní trhy v jižní části Evropy, kde vstoupila do Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska a nyní Bulharska.

Generální ředitel UNIQA Group Konstantin Klien komentoval novou akvizici slovy: Bulharsko jako jeden z kandidátů na vstup do Unie bylo už delší dobu na naší strategické evropské mapě UNIQA. Stejně jako v předchozích případech předcházely našemu vstupu pečlivé analýzy. Spojením s Vitosha a EQUEST jsme získali stabilní partnery pro vstup na trh s perspektivním potenciálem. I v Bulharsku chceme vyvíjet naše aktivity ve spolupráci s bankovní skupinou Raiffeisen, která se nám osvědčila jak v Rakousku, tak i v dalších zemích regionu CEE.

Majetková pojišťovna ZPD Vitosha byla stejně jako její životní dceřiná společnost ZK Vitosha Life AD založena v roce 1992. V loňském roce předepsaly na pojistném celkem 23,2 milionu EUR, což odpovídalo tržnímu podílu Vitosha ve výši 5,4 %. V pojistném kmeni převažuje zejména pojištění vozidel. Sídlo pojišťovny je v Sofii, její síť 100 poboček a agentur rovnoměrně pokrývá celé území Bulharska. Vitosha zaměstnává více než 360 pracovníků.

Na pojistném trhu Bulharska nyní působí 32 pojišťoven, které loni na pojistném předepsaly celkem 426 milionů EUR. Aktuálně připadá méně než osmina pojistného na životní segment. Pojistný trh dosahuje meziročních přírůstků okolo 25 % a skýtá velký růstový potenciál.