UniCredit Leasing v roce 2009 potvrdil svoji stabilní obchodní a finanční pozici při zachování přiměřené míry rizikovosti

[Tisková zpráva] Společnost UniCredit Leasing i v období ekonomické recese potvrdila svoji stabilní pozici na trhu dosažením úrokových výnosů a ostatních výnosů z leasingu ve výši 2,0 mld. Kč, což zhruba odpovídá výsledku v předchozím roce. Konsolidovaný zisk UniCredit Leasing byl v loňském roce 267 mil. Kč po zdanění. Finanční skupina UniCredit Leasing zahrnuje na českém trhu dceřiné společnosti UniCredit pojišťovací makléřská, UniCredit Fleet Management a přidružené společnosti RCI Financial Services (UniCredit Leasing zde má 50% podíl) a UniCredit Leasing Slovakia.

„V letošním roce očekáváme v jeho druhé polovině roku mírné oživení investičních aktivit na českém trhu. Poptávku jsme připraveni podpořit nabídkou financování i v doposud méně tradičních oborech, jako je například produkt ušitý na míru pro sezónní odvětví, pro svobodná povolání nebo možnost operativního leasingu pro soukromé osoby,“ shrnuje záměry v roce 2010 Jiří Matula, generální ředitel a předseda představenstva UniCredit Leasing.

Svými výsledky za rok 2009 společnost UniCredit Leasing dosáhla zdaleka nejvyšší hodnoty podílu celkového portfolia na jednoho zaměstnance ve výši 96 mil. Kč. Celkem UniCredit Leasing zaměstnává okolo 250 pracovníků po celé České republice.

Výši čistého zisku společnosti vloni ovlivnilo vedle běžné tvorby opravných položek na znehodnocená aktiva i zavedení tzv. generic opravných položek na zdravé portfolio smluv ve výši 93 mil. Kč. „K implementaci těchto opravných položek jsme přistoupili dle IBNR (Impaired but not reported) konceptu v souladu s metodikou skupiny UCB,“ doplnil Jiří Matula.

Celkový objem obchodů UniCredit Leasing dosáhl v roce 2009 7,853 mld. Kč, čímž se dle statistik ČLFA společnost zařadila na první místo žebříčku leasingových společností. Celkový počet aktivních smluv v portfoliu činí 74 541 (včetně smluv RCI Financial Services), což představuje 25,457 mld. Kč. Majetek UniCredit Leasing po odpisech dosahuje 24 mld. Kč.