UniCredit Group dokončila reorganizaci své bankovní sítě v regionu střední a východní Evropy (CEE): novým kompetenčním centrem pro střední a východní Evropu se stává Bank Austria Creditanstalt

Převedením dceřiných společností v regionu CEE na Bank Austria Creditanstalt završila skupina UniCredit Group reorganizaci svých aktivit ve střední a východní Evropě. BA-CA se tak stává v rámci skupiny UniCredit Group kompetenčním centrem pro CEE a přebírá podíl v dceřiných bankách UniCredit v Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Estonsku, Lotyšsku (zde s pobočkami v Estonsku a Litvě), Rumunsku, Rusku, na Slovensku a v Turecku.

Vyjádřeno celkovými aktivy vzroste objem podnikání BA-CA (k 30. 9. 2006) v regionu CEE ze 40 mld. eur na přibližně 70 mld. eur. Divize CEE skupiny UniCredit Group, kterou bude BA-CA řídit, je v současnosti odpovědná za trh s více než 300 miliony obyvateli, což znamená, že se akční rádius BA-CA ztrojnásobil.

„Jasnými vítězi této integrace jsou naši klienti. Naše nová síť sahá od tureckého Bosporu až k Pobaltí a od Bludenz v západním výběžku Rakouska až po ruský Novosibirsk,“ řekl Erich Hampel, předseda představenstva BA-CA a zároveň ředitel divize CEE skupiny UniCredit Group.

BA-CA přebírá šest dosavadních dceřiných společností UniCredit v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, na Slovensku, v České republice a Turecku, s celkovým počtem přibližně 1.100 poboček. Po registraci kapitálového navýšení BA-CA (ke které došlo 16. 3. 2006) dnes UniCredit převzala 55 milionů nově vydaných akcií BA-CA výměnou za svou vloženou divizi pro střední a východní Evropu, bývalou CEE Business Unit. Skupina UniCredit Group tím dokončila reorganizaci své bankovní sítě ve střední a východní Evropě, která bude nyní v rámci skupiny řízena z BA-CA. Podíl UniCredit na BA-CA se zároveň s tím zvýšil z 94,98 % na 96,35 % základního jmění.

Převáděné podíly na bankách v regionu CEE jsou tyto:

• 50,00 % ve společnosti Koç Finansal Hizmetler A.S. – Turecko,
  • 81,91 % ve společnosti Zagrebačka banka D.D. – Chorvatsko,
  • 86,13 % ve společnosti Bulbank A.D. – Bulharsko,
  • 100,00 % ve společnosti Živnostenská banka, a.s. – Česká republika,
  • 97,11 % ve společnosti UniBanka a.s. – Slovensko,
  • 99,95 % ve společnosti UniCredit Romania S.A. – Rumunsko.

V předcházejících měsících BA-CA navíc převzala od HypoVereinsbank ruskou International Moscow Bank (IMB) a tři jednotky HypoVereinsbank v pobaltských státech. U všech těchto transakcí poskytovala BA-CA poradenské služby Citigroup.

Trvající vysoký růstový potenciál ve střední a východní Evropě Růstový potenciál regionu střední a východní Evropy je stále obrovský: v minulém roce např. v zemích CEE vzrostl úvěrový trh o 33 %, přičemž v Rusku to bylo dokonce 46 %. Silný růst objemu úvěrů ve střední a východní Evropě souvisí s výbornými ekonomickými výsledky těchto zemí – v celém regionu roste HDP průměrně o 6 %. Stupeň finančního zprostředkování (tj. celková aktiva finančního sektoru ve srovnání s HDP), který je ve střední a východní Evropě jen na úrovni 78 % oproti 246 % v eurozóně, zároveň ukazuje velikost potenciálu pro další růst.