Úhoř Pepík se vrátil do své kašny v sídle ČP

Po rozsáhlé rekonstrukci budovy České pojišťovny ve Spálené ulici 14 se dnes v 10.00 vrátil její nejslavnější nájemník – úhoř Pepík. Tento maskot pojišťovacího ústavu patří ke stálému inventáři historického sídla ČP již od roku 1914.

Tehdy byl do mozaikové kašny ve Spálené ulici číslo 14 vypuštěn jeho předchůdce, který dělal radost kolemjdoucím i zaměstnancům pojišťovny plných 62 let. Pepíka tenkrát do kašny vypouštěl Jan Werich, zaměstnanec předchůdkyně ČP – První české vzájemné pojišťovny – a otec slavného herce Jana Wericha.

Současný úhoř Pepík II. bydlel ve své kašně teprve devět let, když se rozhodlo o celkové rekonstrukci tohoto historického objektu. A tak se musel Pepík nedobrovolně přestěhovat. Měl však štěstí, protože získal nový domov mezi zvířaty a ochotnými odborníky zároveň – ve Stanici mladých přírodovědců v Drtinově ulici na pražském Smíchově.

Úhoř je jak známo dravec, a tak nepohrdne červy ani rybičkami. Dokonce je známo, že jeho nejoblíbenější pochoutkou, kterou mu dopřávali někteří zaměstnanci ČP, byly vepřové řízky. Už si na ně může opět „brousit“ zuby. Jak je vidět, stejně jako Pepík I. bude mít i jeho nástupce spoustu kamarádů mezi lidmi a místo slova rybář bude znát jen termín akvarista. Úhoř Pepík je také hvězdou mediální. Diváci jej mohli vidět v České televizi v pořadu Lapidárium.

Secesní dům s nepřehlédnutelnou zelenou fasádou ve Spálené ulici č. 14 je původně sídlem akciové společnosti Česká Pojišťovna, jejíž přepážková hala je již opět v provozu v přízemí zrekonstruovaného objektu. Ostatní plochy šestipodlažního objektu budou využívány jako nájemní administrativní a obchodní plochy. Po citlivé rekonstrukci vzniklo v objektu celkem 4 750 m2 užitné plochy, z čehož přibližně 3 200 m2 zabírají nadstandardní administrativní prostory. Zájemci o pronájem kanceláří nebo sídel svých společností si mohou vybrat z široké nabídky administrativních ploch různých typů. Objekt obsahuje tradiční místnosti v luxusním secesním stylu i volné velkoplošné kanceláře s možností variabilního rozčlenění. Přibližně 700 m2 v parteru budovy bude využito pro zřízení obchodů, galerie, restaurace a kavárny.

Česká pojišťovna spravuje celkově 14,5 milionu pojistných smluv. Jejím hlavním akcionářem je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 85 procent.