U Rokytky se začíná stavět „zelené městečko“

PRAHA 5.6.2006 - V zeleném pásu podél říčky Rokytky se v několika příštích letech postaví více než 1000 bytů. Jedním z prvních projektů, které tu už do měsíce začne stavět developerská společnost BCD, s.r.o., je areál Nad Rokytkou. V několika etapách tady vyrostou desítky atraktivních architektonicky odlišně řešených domů a viladomů. Úkolem architektů bylo vytvořit moderní zástavbu uprostřed jedné z nejhezčích částí pražských Vysočan.

Vysočany se dnes mění z původně průmyslové lokality v novodobou čtvrť s pestrými možnostmi bydlení, službami, obchody, kulturním i sportovním zázemím. Budoucí čtvrť Nad Rokytkou navíc bude dobře dopravně dostupná. Stanice tramvaje jsou vzdálené 3 minuty chůze a kousek je to i na zastávky metra Hloubětín nebo Palmovka.

Dobrá občanská vybavenost a dopravní dostupnost je však dnes na většině území Prahy již samozřejmostí. Hlavní devizou komplexu Nad Rokytkou je zejména všudypřítomná zeleň. „Naším cílem bylo vytvořit jedinečné místo pro život“, představuje projekt David Shelef ze společnosti NITRO B1, s.r.o., BCD group: „Takové, které splní všechny představy o současném kvalitním bydlení v harmonii s přírodou.“

První etapa plánovaného projektu, nazvaná Zahrady nad Rokytkou, představuje sedm viladomů jednoduché, příjemné a elegantní architektury. Zajímavé efekty vytvoří např. rohová okna a použití různých pastelových barev na fasádách domů. David Shelef projekt popisuje: “Jako hlavní téma jsme zvolili proměnu zahrady v průběhu čtvera ročních období. Tento motiv se odráží i v architekto­nických prvcích na fasádách jednotlivých objektů a v řešení centrálního prostoru areálu. Mezi domy vznikne útulné náměstíčko, jehož dominantou bude sloup zdobený symboly jednotlivých období. Právě symboly jara, léta, podzimu a zimy se pak budou opakovat i jako domovní znamení na jednotlivých objektech“.

Domy budou umístěny v jedné z nejatraktiv­nějších částí daného území. Ze severní a východní strany lemuje pozemek říčka Rokytka obklopená krásnými vzrostlými stromy, jižní stranu chrání val bývalé železniční vlečky, na které povede cyklistická stezka. Ze západní strany sousedí projekt se zahrádkářskou kolonií. Všechny domy budou doslova ukryty v zeleni. V plánu je i hřiště pro nejmenší děti.

Na areál volně naváže rozlehlá upravená parková plocha, navržená tak, aby zdůraznila dojem příjemného a vzdušného bydlení v zeleni.

Zahrady nad Rokytkou nabídnou dohromady přes 200 zajímavých bytů. Všechny viladomy budou mít pět nadzemních podlaží, po šesti bytech na každém patře. V podzemí budou k dispozici sklepní kóje a parkovací stání. Parkovat bude možné také na venkovních plochách v areálu.

Dispoziční řešení bytů bude praktické, 1+kk až 3+kk, ve velikostech obytné plochy do 77 m2. V interiérech se uplatní jednoduchý a čistý design s využitím moderních materiálů,ve spojení s velmi dobrým standardním vybavením. Podlahy budou v kombinaci keramická dlažba a laminátová plovoucí podlaha, dveře a zárubně v imitaci dřeva. Architekti přemýšleli i o příjemných detailech, jako jsou okna v koupelně nebo oddělená toaleta. Samozřejmostí ve všech objektech budou výtahy. Ke všem bytům bude náležet terasa nebo balkon, u přízemních bytů budou soukromé předzahrádky.

Zkrátka v Zahradách nad Rokytkou se bude báječně bydlet, odpočívat, sportovat, relaxovat i bavit se – prostě žít.