„Týden rekordů“ na trhu RM-S

Komentář k vývoji na trhu RM-S v týdnu od 9. 2. do 13. 2. 2004

V „město rekordů“ se v uplynulém týdnu proměnila Praha. Rozhodně nechceme tento „titul“ upírat Pelhřimovu, přesto při pohledu na vývoj na akciových trzích jistě i nejeden pelhřimovský patriot uzná, že je to označení zasloužené. Vždyť rekordů tentokrát padla celá řada.

Velice významným bylo hned úterní překonání hodnoty 1 030,80 bodů indexu PK 30, mapujícího pohyb třiceti nejvýznamnějších akcií na trhu RM-S. Jednalo se o dosud historicky nejvyšší hodnotu indexu ze dne 4. května 1994, která zůstávala právě až do úterního dopoledne téměř deset let nepřekonanou. Ovšem ani úterní uzavírací hodnota indexu 1 032,99 bodů rekordní dlouho nezůstala. Český Telecom, České radiokomunikace, ČEZ, Komerční banka i Philip Morris ČR bez výjimky v následujících dvou dnech ještě zvýšily tempo růstu a pomohly tak indexu až na čtvrteční uzavírací hodnotu 1 073,26 bodů. Mírná korekce se na trh dostavila až v pátek a index PK 30 tak nakonec končil s pětiprocentním týdenním zhodnocením na hodnotě 1 062,53 bodů.

Že se české akcie rozhodně mají čím pochlubit ještě lépe ilustruje malý výlet do historie. Ještě 18. září 2001 se totiž index pohyboval na hodnotě 468,70 bodů. Za uplynulých dvacet devět měsíců tak dokázaly akcie na trhu RM-S posílit v průměru o plných 129 procent. Ještě rychleji se však dokázal index zotavit z pádu na vůbec nejnižší hodnotu v historii, a to 446,78 bodů ze dne 8. října 1998. Pouhých patnáct a půl měsíce tenkrát stačilo k posílení na 1 016,58 bodů dne 24. 3. 2000, tj. nárůst o 127,53 %. Že jsou při investování do akcií potřebné pevné nervy, a že se vždy nedá mluvit pouze o ziscích, nicméně dokazuje pokles cen mezi výše uvedenými hodnotami indexu z března roku 2000 a září 2001. Index tehdy během osmnácti měsíců ztratil téměř 54 % své hodnoty.

Když už hovoříme o rekordních hodnotách, rozhodně nelze zapomínat na jednotlivé akcie. Na své historické maximum 173,80 Kč se během čtvrtečního obchodování dostaly akcie ČEZ. Přestože tuto hodnotu nakonec neudržely, představuje páteční kurz 170,70 Kč týdenní zhodnocení o 11,5 %. V průběhu pátku se nejvýše ve své historii, na 17 900 Kč, podívaly rovněž akcie Philip Morris ČR. Podobně i ony však celkově uzavíraly o něco níže, a to na 17 701,10 Kč (+8,84%). Historické maximum 2 909,70 Kč si připsala Komerční banka. Páteční uzavírací kurz 2 847,80 Kč v tomto případě znamená týdenní posílení o 2,77 %. Pozadu nezůstaly České radiokomunikace. Ačkoliv svým maximům stále ještě úctyhodně vzdáleny, dokázaly za uplynulý týden přidat 13,86 % na závěrečných 400,80 Kč. Růstem o 3,08 % na 311 Kč své akcionáře potěšil i Český Telecom.

Aleš Mátl
RM-SYSTÉM a.s.