Trvalé snížení vstupních poplatků pro investice do ING Fondů

12. června 2002

Od 15. června 2002 vstupuje v platnost nový sazebník vstupních poplatků všech dvaceti ING Fondů, které jsou nabízeny v České republice. Došlo tak nejen ke snížení všech vstupních poplatků, ale zároveň byla zjednodušena jejich struktura a způsob výpočtu.

Holandská finanční skupina ING nabízí v České republice klientům z řad drobných investorů čtyři fondy denominované v českých korunách a 16 zahraničních fondů. Tyto fondy jsou nabízeny prostřednictvím finančních poradců pojišťovny ING Nationale-Nederlanden a vybraných sítí pojišťovacích brokerů a klientských center ING Oranžový dům.

Společnost ING se rozhodla zareagovat pozitivní ohlas, který měla mezi klienty její nabídka na možnost získání dočasné slevy na vstupních poplatcích do ING Fondů. Tuto nabídku učinila ING klientům v polovině dubna. Zájem, který mezi klienty vyvolala, vedl ING k trvalému snížení vstupních poplatků. Výstupní poplatek není u ING Fondů účtován.

Stávající i noví klienti, kteří od 15. června 2002 investují prostřednictvím kteréhokoli distribučního kanálu ING do některého z 20 ING Fondů, zaplatí v průměru o 40 % méně na vstupním poplatku, než tomu bylo doposud. Zároveň byl zjednodušen způsob, jakým je poplatek vypočítáván a také došlo k redukci počtu intervalů, od kterých se poplatky odvozují.

Vstupní poplatek u ING Fondů se liší podle investičního zaměření jednotlivých fondů. U dluhopisových fondů je vstupní poplatek maximálně 1,9 % z objemu investice, u akciových fondů maximálně 3,5 %, u indexových „click“ fondů 2,5 % a u fondu peněžního trhu 0,5 %.

Investoři si mohou vybrat z 5 dluhopisových fondů, 11 akciových fondů, 3 indexových „click“ fondů a jednoho fondu peněžního trhu (viz tabulku). Pro investice do jednotlivých ING Fondů se mohou rozhodovat i podle jejich geografického či sektorového zaměření.

Výhodou ING Fondů je kromě zázemí ING – jedné z největších finančních skupin světa – také nízká minimální investice. Ta se pohybuje u podílových fondů vedených v českých korunách od 3000 Kč a u fondů denominovaných v cizích měnách v přepočtu od 10 tisíc Kč. ING Fondy jsou registrovány v Lucembursku, což jim umožňuje dosahovat vyššího možného zhodnocení díky příznivějším daňovým podmínkám. O kvalitě ING Fondů svědčí také vysoké ratingové hodnocení, které obdržely od Standard & Poor's.